QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Policejní štěňata už mají jména. Pomáhat a chránit budou Whiskey i Joker

02.02.2018 20:34

Jména pro štěňata vybírali zájemci z řad veřejnosti.  Policisté obdrželi obrovské množství návrhů. Nakonec zvítězila jména Bára, Jessy, Roxy, Whiskey, Armin, Dag a Joker.

2

Štěňata se narodila 10. prosince loňského roku služební feně Ulně a psovi Alfovi. O jménech pro budoucí policejní psy mohli rozhodnout občané. Zájem byl mimořádný.

"V souvislosti s vyhlášením soutěže jsme během jednoho týdne obdrželi přes jeden tisíc mailů, které obsahovaly od jednoho jména až po sedm pro všechna štěňata, výjimkou nebylo ani několik desítek jmen. Mimo mailovou poštu, přišly i dopisy a soutěžící se zapojili i  telefonicky. Psali děti, dospělí, senioři, kamarádi i celá rodina. Nejen z našeho okresu, kraje, ale z různých koutů celé republiky jsme obdrželi tipy na jména pejsků, ve většině případech společně s velmi příjemným vzkazem psovodům a jejich budoucím čtyřnohým parťákům,“ sděluje policejní mluvčí Hana Kroftová.

„Výběr byl s ohledem na množství krásných jmen, která se mnohdy pojila i s dojemným příběhem, velice obtížný. Většina soutěžících si v přála, ať už bude pejskům vybráno jakékoliv jméno, aby se jim dařilo, měli šťastný psí život, dlouho sloužili a měli mnoho úspěchů v policejní kariéře se svými parťáky psovody,“ dodává mluvčí.

Jména vybírala porota složená z psovodů sloužících na Rokycansku. Báru navrhlo 39 soutěžících, v případě Jessy to bylo osm soutěžících, jméno Roxy se objevilo v návrzích 35krát a Dag 18krát. Pouze jedna soutěžící uvedla jméno Whiskey, které vzbudilo při výběru u psovodů zájem a byla tak pojmenována jedna z fenek. Také Jokera navrhoval pouze jeden ze soutěžících, i toto jméno patří jednomu ze sedmi štěňat.

Rovněž Armina navrhla pouze jedna soutěžící. K Arminovi se pojí dojemný příběh, o který se s policisty podělila soutěžící žijící mimo Plzeňský kraj. 

"Příběh se odehrál již dávno. Její kamarádka z dětství měla otce, který pracoval u policie. Byl to pán vážený a uznávaný. Mezi jeho koníčky patřila práce s policejními psy, které se se svými kolegy věnoval. On sám měl psa jménem Armin. Dle soutěžící ona sama už nikdy hezčího psa neviděla. Po válce byl tento policista propuštěn a začal pracovat jako elektrikář. Při svém zaměstnání utrpěl pracovní úraz, kterému podlehl.  Lidé na něho nezapomněli a na jeho počest pořádali na kynologickém cvičišti memoriál. Touto cestou chtěla vzpomenout na člověka, kterého si nejen ona sama vážila a jeho vzpomínku by ráda  uctila tím, že jedno ze štěňat by mohlo nosit jméno pejska, který tomuto pánovi patřil,“  vysvětluje Hana Kroftová.

Všichni soutěžící, kteří policistům zaslali vítězné tipy, se dnes mohli se štěňaty, která jsou pojmenována na základě jejich návrhů, setkat.

FOTO: Policie ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24