Policie rozkryla kšefty s luxusními auty v Plzni

24.05.2017 7:01

Dva roky pracovala krajská kriminálka na případu kšeftování s luxusními auty v regionu i na dalších místech republiky. Podvodníci se soustředili na značku Porsche.

Soud rozhoduje o vazbě obviněného z kyselinového útoku_QAP_foto (6)

Policie na podivné kšeftování přišla už v roce 2015. Od té doby na celém případu důkladně pracovala a sbírala veškeré možné důkazy. Ukázalo se, že podvodníci sjednávali nákup a prodej luxusních vozidel za "výhodné" ceny.

"Auta kupovali přes zahraniční společnost bez daně z přidané hodnoty a předstírali jejich vývoz do jiné členské země Evropské unie. Vozidla nikdy území České republiky neopustila, naopak zde byla prodána za cenu včetně daně, která však nebyla na našem území zaplacena," potvrdila mluvčí policie Markéta Fialová.

Trestní stíhání kvůli krácení daně má na krku 44letý muž z Plzeňska a stejně starý muž z Berounska. Nákup aut probíhal v podstatě na zakázku, kdy si konečný zákazník určil konkrétní značku a typ auta, které preferuje, a obvinění požadované vozidlo posléze dodali.

"Obvinění aložili obchodní společnost, ve které byl jeden z nich jednatelem, a to v jiném členském státu Evropské unie. Poté cestou takto účelově založené zahraniční společnosti uzavřeli kupní smlouvu na nákup vybraného vozidla s obchodníkem v Čechách, který měl zrovna požadované vozidlo v nabídce. Auto koupili za cenu, která byla s nulovou daní z přidané hodnoty s tím, že doložili čestné prohlášení, kterým deklarovali, že vozidlo bylo přepraveno do sídla firmy v jiném členském státu Evropské unie. Vývoz vozidel z České republiky však pouze předstírali, aby se jim u prodejce podařilo dosáhnout kupní ceny bez daně z přidané hodnoty," pokračuje policejní mluvčí.

Auta Českou republiku nikdy neopustila, naopak byla prostřednictvím dalších českých společností prodána prodejci s luxusními automobily, tentokrát však již v cenách včetně daně z přidané hodnoty. Únik na dani se pohybuje minimálně kolem 2 a půl milionu.

"Celkem se podařilo prokázat, že muži neodvedli daň za sedm luxusních vozidel, v jednom případě značky Porsche Panamera, zbytek BMW. Jako příklad lze například uvést, že vozidlo značky BMW X6 koupili obvinění za kupní cenu 2,7 miliónu korun bez daně z přidané hodnoty a prodali za 3,3 miliónu korun včetně daně, která však nikdy v České republice ani jinde nebyla zaplacena," vysvětluje Markéta Fialová.

Oběma podvodníkům hrozí až osm let vězení.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24