QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Policisté obsadili hranice s Německem! Hledali trojici v ohrožení života - FOTKY

13.10.2017 10:58

Mimořádné přeshraniční pátrání po lidech v ohrožení života nacvičovali policisté Plzeňského kraje spolu s kolegy z Německa několik hodin. Přinášíme podrobnosti!

1
16324

Zástupy policistů se ve čtvrtek vyrojily u hranic s německem v lesích u Svaté Kateřiny na Tachovsku. Policisté z Plzeňského kraje spolu s kolegy z Bavorska rozjeli speciální přeshraniční cvičení. Tentokrát mělo prověřit jejich spolupráci při pátrání po pohřešovaných osobách.

"Námětem společného cvičení byla přeshraniční pátrací akce, při které česko-německé jednotky v nepřehledném a těžko přístupném lesním porostu u obce Svatá Kateřina a obce Geleitsbach na německé straně, pátraly po třech pohřešovaných osobách, u kterých vyvstalo důvodné podezření, že se nacházejí v ohrožení života. Cílem cvičení bylo zejména zkoordinovat společný postup všech zúčastněných složek české i bavorské policie," říká mluvčí policie Markéta Fialová.

Dalším cílem bylo procvičení fungování česko-německého řídícího štábu, který řídil pátrání na obou stranách hranice. Policie obou států zároveň prověřila v praxi smlouvu, která jim umožňuje podobné akce realizovat ve velmi krátké době. Část smlouvy mimo jiné povoluje v případech naléhavé potřeby i bez předchozího souhlasu druhého smluvního státu překročit oblast příhraničí z důvodu odvrácení nebezpečí. "Uvedená mezinárodní smlouva zjednodušuje spolupráci mezi smluvními státy a upravuje oprávnění pro policisty ve výkonu služby na území druhého státu. Cvičení ukázalo, že jsme na podobné situace velmi dobře připraveni," dodává policejní mluvčí.

FOTO: Policie ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24