QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Policisté zasahovali proti demonstrantům i squatterům - FOTKY

27.09.2016 19:33

Velkého cvičení ve Zbirohu se zúčastnilo 500 policistů. V akci byly pořádkové jednotky, jízdní policie i policejní letecká služba.

jízdní policie
DSCN2706 (1)DSCN2574DSCN2514DSCN2576DSCN2664 (1)DSCN2599DSCN2497DSCN2602DSCN2562DSCN2630DSCN2502DSCN2549DSCN2649

Policisté nejen z Plzeňského, ale i  Ústeckého kraje a německého Bayreuthu  si  vyzkoušeli nejen zákroky při narušení veřejného pořádku, ale také spolupráci s hasiči a zdravotníky.  Zhruba 300 policistů během cvičení zasahovalo proti narušitelům veřejného pořádku, další aktéři se na tento den stali pachateli.  Policisté využili mobilní monitorovací centrum, drony a štábní vozidlo, kde se soustřeďovaly všechny informace potřebné pro rozhodování o dalších postupech.

"Od ranních hodin probíhaly dvě modelové situace. V první policisté zakročovali proti osobám, které narušovaly veřejný pořádek na ulici. Docházelo k demolování a zapalování vozidel, napadání osob a poškozování majetku. Z důvodu eskalace násilí policisté provedli společný zákrok pořádkových jednotek proti přibližně 100 útočníkům. Při této akci policisté museli použít i vodní stříkač a zasahovali i kolegové ze služební hipologie,“ uvádí policejní mluvčí Martina Koradnová

"V druhém případě policisté zakročovali proti 80 squatterům. Došlo k neoprávněnému obsazení budovy, a to jako protest proti její demolici. Vzhledem k tomu, že majitel měl veškerá potřebná povolení pro zahájení demoličních prací, rozhodlo vedení o provedení zákroku. Osoby uvnitř domu byly agresivní a odmítaly vpustit kohokoliv dovnitř.  Squateři policisty nešetřili a házeli po nich vším, co měli po ruce. Mezi útočníky byla i osoba na invalidním vozíčku, a i tu museli kolegové zajistit a evakuovat ven,popisuje dění Martina Korandová.

Na obou stanovištích byly situace připravené podle reálných skutečností, takže nechyběl křik, dým, hysterie a davové šílenství.

FOTO: Policie ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24