Pomník Díky, Ameriko! už bude kompletní. Pylony s vztyčí ve středu

24.04.2018 14:52

Nové pylony pomníku Díky, Ameriko! už mají pomalu ale jistě namířeno do Plzně. Jejich instalace je naplánovaná na středu od ranních hodin.

IMG_8951

Pomník Díky, Ameriko! u křižovatky U Práce v Plzni čeká už ve středu od ranních hodin instalace nových pylonů. Podle odhadů by to mělo trvat několik hodin.

Víc jak dva roky od demontáže původních pylonů bude pomník opět kompletní. V letošním roce se tak stane opět dějištěm hlavního pietního aktu v rámci Slavností svobody, které se už v příštím týdnu odehrají v krajské metropoli.

Podle informací magistrátu se instalace nových pylonů chystá na středu. Vztyčovat se budou od rána, zhruba od deváté hodiny. Trvat by to mělo podle odhadů několik hodin. Jasný už je také termín slavnostního odhalení. To se odehraje příští čtvrtek 3. května od 17 hodin, tedy těsně před oficiálním vypuknutím Slavností svobody.

Původní památník Díky, Ameriko! vznikl v letech 1994 až 1995 a slavnostně byl odhalen při květnových oslavách 50. výročí osvobození města Plzně americkou armádou. Před dvěma lety ho město nechalo odstranit, protože pylony byly poškozené a hrozilo, že se zřítí. Samotná demolice se stala velkou podívanou a nalákala opravdu davy lidí. Na reportáž z demontáže, která se odehrála v závěru dubna 2016, se můežet podívat zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24