QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Poprvé v historii dorazil do Plzně "Stříbrný šíp" - FOTKY, VIDEO

14.02.2018 13:14

Motorový vlak Stříbrný šíp z roku 1939 prošel v posledních letech rozsáhlou renovací, která trvala pět let. Teď se poprvé po generální opravě představil v Plzni.

foto-qap-cz (20)
foto-qap-cz (20)foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (18)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (23)foto-qap-cz (22)foto-qap-cz (29)foto-qap-cz (30)foto-qap-cz (33)foto-qap-cz (36)foto-qap-cz (37)foto-qap-cz (39)foto-qap-cz (42)foto-qap-cz (40)foto-qap-cz (44)foto-qap-cz (46)

Stříbrný šíp byl zkonstruován pražskou lokomotivkou ČKD na základě poptávky státních drah ČSD z roku 1936 po rychlém a ekonomickém vozidle pro nasazení na méně vytížené vnitrostátní rychlíky a spěšné vlaky. Ve spolupráci s vysočanskou automobilkou PRAGA vzniklo jedinečné vozidlo, které v mnoha ohledech předběhlo svoji dobu.

Bohužel jeho osud byl v podstatě hned po vzniku zpečetěn. "Vůz byl uveden do provozu v roce 1939. Bohužel 14. března, 15. března pak začala okupace. Válka mu samozřejmě nepřála, protože nebyla nafta, takže byl odstavený a motorové vozy se v té době neprovozovaly. Od roku 1948 do roku 1953 fungoval v běžném provozu. Pak byl pro poruchu odstaven v Šumperku, kde sloužil jako čalounická dílna a pro další účely. Bylo několik pokusů ho obnovit na různých místech. Až v roce 2011 se podařilo sehnat dostatek peněz, aby mohl být renovován," říká ředitel odboru obchodu osobní dopravy ČD Jiří Ješeta.

V současné době je možné vlak pronajmout na speciální akce. Také do Plzně dorazil právě v rámci propagační jízdy. "Tento motorový vůz je jediný svého druhu, který je provozu schopný. Šedesát let byl po válce odstaven a nebyl provozován. V roce 2016 se ho podařilo zprovoznit, uvést ho do tohoto stavu a provozovat jako vlak pro mimořádné příležitosti," dodává Jiří Ješeta.

Svezení, které vás přenese do minulého století...

Díky pečlivé rekonstrukci si nyní mohou zájemci užít skutečně unikátní svezení. "Renovace probíhala podle dobových fotek, ale například i podle laku, který byl zachován na spodních vrstvách. Šlo se opravdu do detailu. Barvy, chrom i kůže jsou napodobeniny originálu tak, aby to bylo co nejvíc věrohodné k tomu původnímu provedení," popisuje Jiří Ješeta.

I po technické stránce je vůz unikátní. Například má bubnové brzdy, které jiné vozy nemají. Designově byla velmi propracována nejen skříň vozu, která představuje elegantní aerodynamický expresní vlak v tehdejším Československu srovnatelný pouze s o několik let starší Slovenskou strelou, ale také jeho interiér. Přestože odpovídal tehdejší 3. třídě, byl na svou dobu neobvykle komfortní. V kůži potažených sedadlech s opěrkami hlavy se mohlo usadit až 64 pasažérů a osobitost vozu dotvářely četné chromované kovové doplňky. Vůz byl původně konstruován pro rychlost až 130 km/h, ale pro nedostatečný účinek brzd mu byla povolena rychlost pouze 90 km/h.

FOTO, VIDEO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24