QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pořiďte krmítka a přikrmujte ptáky, radí ornitologové!

09.01.2017 18:56

Ptáci potřebují v zimě, víc než kdy jindy, vaši pomoc. Jak je můžete v zimních dnech přikrmovat, abyste jim neublížili? Zjistili jsme u odborníků.

IMG_2575

Protože většinu dostupné dostupné potravy pro živočichy zakryl sníh, měli by na řadu přijít lidé. Každý z nás může v těchto mrazivých dnech pomoci třeba ptákům.

"Nastává tedy čas, kdy jim můžeme pomoci přikrmováním. Přikrmování především ptáků je totiž oblíbenou činností. Ovšem vždy musíme dbát na to, aby naše pomoc byla opravdu pomocí. Měli bychom tedy vědět, co předkládat do krmítek a jiných krmných zařízení," říká Petr Moulis ze Záchranné stanice živočichů Rokycany.

Co je tedy pro opeřence nejlepší?

"Pro pěvce je nejvhodnější z olejnatých semen slunečnice. Obsahuje totiž dostatek energie. Skvělým krmivem je také len, či mák. Lze však použít i levnější, avšak méně výživnou formu krmení, čímž je oves, nebo ovesné vločky. Dobrý je i kokosový ořech, samozřejmě v čerstvém stavu. Sušený kokos je pro ptáky nebezpečný. Můžeme nabídnout i arašídy, nesolené, nepražené," říká Petr Moulis. 

Ideální pochutinou pro spoustu druhů ptáků je „lůj“. "Ten by měl být z masa hovězího, vepřového, nebo ze zvěřiny. Drůběží je nevhodný, na slunci měkne a mohl by ptákům zamastit peří, které pak ztrácí izolační schopnosti. Ovoce je sice méně energeticky hodnotné, ale mezi ptáčky oblíbené," uvádí dále Petr Moulis.

Jako specialitku můžeme nabídnout cvrčky, larvy a další druhy hmyzu. Důležité je ale podle orinotologů také množství potravy. "Pokud jí bude v krmítku hodně, může se zkazit a stát se velmi nebezpečnou. Rozhodně do krmítka nepatří zbytky z kuchyně. Zvláštní důraz musíme dát na vhodné umístění krmítka. Měli bychom jej umístit tak, aby se do něho nedostali predátoři jako je kočka či kuna," říká dále Petr Moulis.

Krmení zvířat je oblíbenou činností hlavně dětí. Ty rády krmí i kachny nebo labutě v přírodě. "Tyto opeřence je dobré přikrmovat na tekoucí vodě. Při krmení na rybnících může dojít k jejich přimrznutí a následný úhyn. Nejvhodnějším krmivem pro labutě je rostlinná potrava jako obiloviny a boby. Chleba a rohlíky musejí být tvrdé a ve vodě se rozmočí. Určitě nekrmíme žádné kuchyňské zbytky," uvádí Petr Moulis.

Pokud máte dotazy k tomuto tématu, můžete kontaktovat Záchrannou stanici živočichů Rokycany.

Foto: Záchranná stanice živočichů Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24