QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Porodnice v Rokycanech končí. Gynekologické ambulance zůstanou

05.05.2017 9:12

Hrozba, o které se už dlouho mluvilo, se naplnila. Porodnice v Rokycanech má před sebou poslední měsíce fungování. K poslednímu červnu ji čeká uzavření. Čtěte podrobnosti!

Qap 2

Porodnice v Rokycanech skončí kvůli nedostatku lékařů a vysoké pravděpodobnosti neprodloužení smluv ze strany zdravotních pojišťoven. Kompletně gynekologické oddělení ale neskončí. Dál budou fungovat poradny i ambulance. Provádět už se ale budou jen vybrané gynekologické zákroky. 

Ještě před deseti roky byl v Rokycanech gynekologů dostatek a přicházeli mladí absolventi. V té době se ale změnil způsob udělování akreditací pro odborné vzdělávání a v letech 2011 a 2012 chtěly zdravotní pojišťovny i resort porodnici zavřít. Důsledkem obojího bylo, že se mezi roky 2010 a 2014 kvůli obavám rodiček snížil počet porodů z pěti na tři stovky, porodnice přišla o vzdělávací akreditaci, medici přestali mít o takovou porodnici zájem a řada atestovaných lékařů postupně odešla do soukromých ambulancí.

"Oddělení momentálně závisí na třech kmenových lékařích, kteří jsou zkušení a své práci obětují hodně energie a času. Ale každý z nich v příštích měsících své působení v nemocnici buď omezí, nebo dokonce ukončí. A bohužel jiní lékaři, kteří by je zastoupili, nejsou nebo nemají o práci v Rokycanech zájem,“ vysvětluje předsedkyně představenstva nemocnice Hana Perková s tím, že oddělení navíc letos skončí smlouvy se zdravotními pojišťovnami a není pravděpodobné, že by je prodloužily.

Díky zachování gynekologických ambulancí a vybrané operativy část personálu na oddělení zůstane. Ostatní zdravotníci mohou přejít na jiná oddělení, což už vedení diskutovalo s odboráři. Volná místa mají například dětské oddělení, JIP, chirurgie, interna nebo recepce příjmových ambulancí. Nemocnice zaměstnancům nabízí i rekvalifikace.

Další omezení v nemocnici v Rokycanech se neplánuje. "Rokycanská nemocnice zůstává ve Skupině ZHPK nemocnicí akutní péče. Vedení nemocnice i Plzeňský kraj počítá s jejím dalším rozvojem. I když se o komplikacích gynekologicko-porodnického oddělení vědělo už dva tři roky a bylo jen otázkou času, kdy k nastalé situaci dojde, i přesto v nemocnici Plzeňký kraj investuje nemalé prostředky jak do objektu tak i do přístrojového vybavení a kvůli dostupnosti zdravotní péče na Rokycansku zejména pro starší obyvatele i provoz nemocnice dotuje. Bohužel ani vysoké platové nabídky gynekology nepřilákali," říká mluvčí nemocnice a Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24