QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Povodně 2002 způsobily v regionu energetikům obří škody - FOTKY

18.08.2017 7:01

Zhruba týden trvalo energetikům obnovit dodávky elektřiny na celém území západních Čech po ničivých povodních v roce 2002. Škody se dostaly na skoro 60 milionů.

povodně 2002_provozní montéři v akci2
povodně 2002_provozní montéři v akci2Spadlý stožár ve Starém Plzencipovodně 2002 - provozní montéři v akci

Srpen roku 2002 přinesl více než stoletou vodu. Perné chvíle si zažili kromě postiženého obyvatelstva záchranáři, hasiči, policisté, vojáci a v neposlední řadě i energetici.

"Kritická situace byla zejména v Plzeňském kraji. Na Karlovarsku byly vypnuty oblasti v okolí Božího Daru, Zlatého kopce a chaty Hřebečná. V důsledku povodňové situace došlo v úterý 13. srpna 2002 k přerušení dodávky elektřiny na řadě míst v západních Čech. Nejvíce byla postižena oblast Klatov, Sušice a Horažďovic. Bez proudu se ocitlo více než 2000 odběrných míst a v Plzni byla vypnuta část středu města, zejména v okolí řeky Radbuzy," říká Michaela Jirovcová, muvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy.

Na Klatovsku i Plzeňsku bylo mimo provoz zhruba 120 distribučních trafostanic, naštěstí nedošlo ve větší míře k padání stromů do vedení. Provozní technici postupně v součinnosti s hasiči vypínali ohrožené distribuční zařízení, aby nedošlo k úrazu elektrickým proudem.

Jen v Plzni bylo v úterý 13. srpna bez dodávek elektřiny celkem 50 trafostanic napájejících střed Plzně a oblasti podél toků řek protékajících městem. Prioritně energetici ve spolupráci s hasiči zprovozňovali trafostanice napájející Plzeňské městské dopravní podniky, vodárnu a Čističku odpadních vod.

Jak se postupně situace zlepšovala, mohly se ve větší míře začít odstraňovat následky. Kompletně byla dodávka elekřiny na celém území západních Čech ale obnovená až 21. srpna. Za 15 let se mnohé změnilo, provozní montéři v terénu mají ke klasickému vybavení k dispozici i moderní techniku, nenahraditelná je ale v podobných případech zkušenost a znalost terénu.

"V případě rozsáhlých kalamit jsme nově nastavili i spolupráci s externími dodavateli pro výpomoc při mimořádných stavech naší distribuční soustavy. Dále jsme zřídili v rámci zkvalitnění obsluhy našich klientů bezplatnou linku 800 850 860 pro hlášení poruch i dalších distribučních požadavků,“ dodává ředitel úseku Řízení sítí a člen představenstva ČEZ Distribuce Radim Černý.

Povodeň v číslech:

  • zaznamenali jsme výpadky v 2861 trafostanicích vn/nn
  • postiženo bylo 128 490 zákazníků
  • ve většině případů byla dodávka obnovena do 36 hodin
  • v průběhu záplav bylo nasazeno přes 220 pracovníků (dispečeři, provozní elektrikáři, elektroměrová služba i technici a lidé na call centru)
  • přímé škody na zařízení byly odhadnuty na 54 mil. korun

FOTO: Skupina ČEZ pro západní Čechy

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24