QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pozor na akční zboží z letáků! Při kontrolách v obchodech vůbec nebylo

17.06.2017 8:56

Na akční zboží z letáků si v západočeských obchodech posvítila Česká obchodní inspekce. V řetězcích často chybělo nebo bylo za plnou cenu.

nakupy silvestr FOTO QAP

Akční zboží z letáků v okamžiku zahájení prodeje často vůbec v obchodě není, za to zlevněné pak zákazníci zaplatí plnou cenu. Inspektorát pro Plzeňský a Karlovarský kraj se zaměřil v posledních týdnech právě na letáky řetězců a výsledek: "Z 55 provedených kontrol bylo vše bez problémů jen ve čtyřech případech. V 37 případech zboží stálo víc, než bylo uvedeno v letáku. Ve 20 případech inspektoři v prodejnách hledali zboží z letáků marně,“ říká Jan Řezáč, ředitel inspekce pro Plzeňský a Karlovarský kraj.

Argumenty prodejců, proč zboží z letáků vůbec nemají, byly různé: Od logistických chyb v zásobování, až po selhání člověka v prodejně, kdy zboží bylo ve skladu a na prodejní plochu jej dodávali až později, kdy už inspekce zboží v prodejně marně hledala.

Kontroly probíhaly od 15. dubna do 31. května. Při těchto akcích Česká obchodní inspekce často využila podněty zákazníků.

Jmenovat řetězce může Česká obchodní inspekce až po nabytí právní moci rozhodnutí. Konkrétní případy teprve budou řešeny ve správním řízení, součástí bude i rozhodování o výši pokuty. Ta může dosáhnout až pěti milionů korun.

Za poslední rok  padly v našem regionu pokuty  za obdobné porušení pro společnosti Tesco 400 tisíc korun, 435 tisíc korun a  1 235 000 korun, Penny Market  600 tisíc korun a dvakrát po 800 tisících korun, či Albert 300 tisíc a 350 tisíc korun.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24