Pozor na bazary a zastavárny! Většina jich porušuje předpisy

10.08.2018 19:49

V západních Čechách zaznamenala Česká obchodní inspekce nejhorší výsledky kontrol z celé republiky. Závady zjistila ve většině kontrolovaných provozoven.

IMG_1130

Na kontrolu bazarů a zastaváren se v prvním letošním čtvrtletí zaměřila Česká obchodní inspekce (ČOI). Jejich provozovatelé musí mimo jiné dodržovat zákon, který jim ukládá identifikovat klienta nebo zakazuje nákup a prodej zboží mezi 22 a 6 hodinou.

V celé republice zkontrolovala ČOI 93 provozoven, porušení zákona zaznamenala v 58 procentech. V Plzeňském a Karlovarském kraji byla situace vedle východních Čech nejhorší z celé republiky. Inspektoři prověřili 9 provozoven a v sedmi odhalili porušení zákona, což představuje 77,8 procenta.

 "Česká obchodní inspekce pravidelně monitoruje činnost bazarů a zastaváren a zjišťuje, že se situace v oblasti omezení provozu v nočních hodinách značně zlepšila. Přesto však dále dochází k porušování zákona o ochraně spotřebitele, kdy prodejci řádně neinformují spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace,“ říká ředitel inspekce Mojmír Bezecný.

Prodejci nejčastěji zapomínali vyznačit v dokladu o zakoupení informace o tom, že se jedná o použitý výrobek nebo s vadou. Dále nedodržovali povinnost informovat spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva na reklamaci. Prodávající také nevydali doklady o zakoupení výrobků, ačkoli o ně zákazníci požádali nebo vydali doklady bez povinných údajů.  Někteří prodejci neseznámili spotřebitele s cenou nabízených výrobků.

Inspekce zaznamenala i porušení zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. K tomu došlo v osmi případech, kdy prodávající porušili povinnost identifikace a kontroly klienta.

ČOI od 4. ledna do 31. března uložila 61 pokut v celkové hodnotě 137 tisíc korun a zakázala prodej 42 výrobků.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24