Pozor na klíšťata! Platí nejvyšší stupeň aktivity

14.06.2017 15:14

Aktivita klíšťat je aktuálně na maximu. Ze škály rizika je hodnota momentálně na nejvyšším stupni. Pozor bychom si měli dávat zejména při výletech do přírody!

ilustrační foto_QAP foto (7)

Český hydrometeorologický ústav varuje kvůli nejvyššímu stupni aktivity klíšťat a upozorňuje na opatření, která bychom měli podniknout před návštěvou přírody.

Na středu 14. a čtvrtek 15. června vyhlásil ČHMÚ stupeň ohrožení s číslem 10, který varuje před nejvyšší aktivitou klíštěte obecného v těchto dnech. Termín "aktivita klíštěte" lze zjednodušeně popsat jako podíl klíšťat, která jsou připravena k napadení hostitele, na celkové populaci klíštěte v dané lokalitě. To znamená, že čím větší je počet takto "aktivních" klíšťat, tím vyšší je i prezentovaný stupeň rizika.

Typickým biotopem klíštěte jsou listnaté a smíšené lesy a porosty křovin s bylinným patrem, zejména jejich okraje, dále porosty na okrajích vodních toků. Často se klíšťata vyskytují i v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Výrazně méně jich je v jehličnatých lesích, hlavně jsou-li bez podrostu, a v kamenitém prostředí s minimem porostu.

Předpověď na další dny ukazuje, že aktivita klíšťat klesne jen minimálně a to na číslo devět v pátek a v sobotu. Jak pro stupeň 10, tak pro stupeň 9 však platí stejná preventivní opatření. Těmito opatřeními jsou použití repelentu před každou procházkou do přírody. Dále se nedoporučuje vstupovat volně do listnatých a smíšených lesů. Doporučuje se spíše pohyb po sušších zpevněných cestách, kde se klíšťata tolik nevyskytují. Večer a ráno by jste neměli zapomínat na  prohlídku těla a  popřípadě vynaložit maximální snahu o co nejrychlejší a nejopatrnější odstranění klíšťat z vašeho těla.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24