QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pozor na parkovištích! Příčinou nehod je nedání přednosti zprava

22.09.2018 15:09

Pravidlo pravé ruky by měli znát všichni řidiči. Zdaleka ne všichni ho dodržují. Za jeho porušení přitom hrozí vysoké pokuty.

Kontrola na silnici

Nedání přednosti je nejčastější příčinou dopravních nehod na parkovištích. Předejít jim přitom lze velmi snadno, stačí jen dodržovat pravidlo pravé ruky.  Nedodržování tohoto pravidla je přitom na parkovištích u plzeňských obchodních center na denním pořádku.

"O pravidle pravé ruky slýchávají již děti na základních školách, následně je toto pravidlo vyučováno také v autoškolách. Pro pohyb na pozemních komunikacích je toto pravidlo jedno z nejdůležitějších a nejzákladnějších, které musí každý řidič znát. Je zakotveno v zákoně o provozu na pozemních komunikacích a to konkrétně v § 22. Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1 tohoto zákona, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava,“ připomíná policejní mluvčí Hana Rubášová.

Za porušení tohoto pravidla hrozí na místě pokuta ve výši až 2 500 korun. Ve správním řízení to může být až 5 000 korun, k tomu hříšníkům, kteří tento přestupek spáchají během roku dvakrát a vícekrát,  hrozí zákaz řízení od jednoho měsíce do půl roku. Další sankcí pak jsou body.

Připojení parkoviště na místní komunikaci bývá označeno, vjezd se bere jako výjezd z místa ležícího mimo, proto se dává přednost všem, kteří jsou na místních komunikacích  i na protilehlé straně. Tento postup je stejný při výjezdu z vjezdu nebo z obytné zóny.

Pravidlo pravé ruky ale neplatí na kruhových objezdech.  "Řidič vjíždějící na kruhový objezd označený dopravními značkami Kruhový objezd společně se značkou Dej přednost v jízdě! nebo Kruhový objezd společně se značkou Stůj, dej přednost v jízdě musí dát přednost v jízdě vozidlům a jezdcům na zvířatech jedoucím po kruhovém objezdu a organizovanému útvaru chodců a průvodci vedených a hnaných zvířat se zvířaty jdoucími po kruhovém objezdu,“ vysvětluje Hana Rubášová.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24