Pozor při nákupech v e-shopech. Výsledky kontrol ČOI jsou alarmující

14.11.2017 19:39

Na západě Čech odhalili inspektoři ve třetím letošním čtvrtletí  problémy v 90 procentech kontrolovaných internetových obchodů.  

IMG_1130

V Plzeňském a Karlovarském kraji  prověřili inspektoři 42 e-shopů,  z toho 38 jich neprošlo. Porušení předpisů tak bylo shledáno u 90,5 procenta obchodů. Jedná se o druhý nejhorší výsledek v rámci republiky. Hůře dopadly už jen e-shopy v Jihočeském kraji a na Vysočině, kde kontrola odhalila problémy v 95,5 procentech obchodů. Celorepublikový průměr je přitom 84,2 procenta.

"Počet kontrol se zjištěním se během posledních dvou let téměř nezměnil. ČOI při kontrolách vychází ze své dlouhodobé zkušenosti a cíleně míří na problematické internetové prodejce a rovněž reaguje na podněty spotřebitelů. Obecně lze říci, že se nejčastěji setkáváme s tím, že provozovatelé internetových obchodů opomíjí povinnost informovat spotřebitele o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů, kterou jim od února 2016 ukládá novela zákona o ochraně spotřebitele,“ říká ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný

"Inspekce na základě zjištěných porušení právních předpisů uložila v celé republice ve 3. čtvrtletí  224 pokut provozovatelům e-shopů v celkové výši 1 509 500 Kč,“ dodává mluvčí ČOI jiří Fröhlich.

Nevyšší pokuta byla uložena internetovému obchodu www.zdravi-krasa-vitalita.cz ve výši 60 000 Kč. "Prodejce porušil zásady poctivosti prodeje, když prokazatelně za objednaný výrobek (v počtu 6ks) účtoval celkem místo částky 2 768 Kč nesprávně částku 2 955 Kč a dále účtoval za neobjednaný výrobek částku 219 Kč. Tím celkově naúčtoval v neprospěch spotřebitele částku o 406 Kč vyšší, než jaká měla být správně zákazníkovi naúčtována,“ sděluje mluvčí.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24