Před deseti lety zasáhl kraj ničivý orkán Kyrill

18.01.2017 7:58

Přesně před deseti lety zasáhl také Plzeňský kraj orkán Kyrill. Pro energetiky to znamenalo největší nasazení na odstraňování škod v historii. Podívejte se do historie...

Žel. Ruda - Hartmanice - sobota

Orkán Kyrill zasáhl region ve dnech 18. až 22. ledna roku 2007. Pro ČEZ to znamenalo událost, která změnila kompletně přístup a donutila energetickou společnost zavést nová opatření, aby dokázala lépe čelit podobně extrémním poruchovým stavům.

"Náklady na likvidaci škod v distribuční soustavě způsobnými kalamitou činily u ČEZ Distribuce bezmála 133 milionů. Na likvidaci se podílelo více než 1600 pracovníků společností Skupiny ČEZ. Došlo k 7239 poruchám na zařízení distribuční soustavy, z toho 23 poruch na zařízení 110 kV, 1220 poruch na zařízení vysokého napětí a 5996 poruch na zařízení nízkého napětí," přibliřuje mluvčí ČEZ Michaela Jirovcová.

V západních Čechách zničil orkán Kyrill 400 sloupů v elektrické síti a zcela vyřadil 52 kilometrů vedení, škody se vyšplhaly na téměř 50 miliónů korun. Jen pro ilustraci, po orkánu Emma v roce 2008 byly škody na zařízení 17 milionů.

V celkovém distribučním území ČEZ ničivý orkán zdevastoval víc jak 2000 sloupů v elektrické síti a zcela vyřadil na 250 kilometrů vedení. "Obnovení dodávky elektřiny po vichřici si vyžádalo 7240 odpracovaných hodin. Plných 99 procent zákazníků mělo obnovenou dodávku do dvou dnů, někde ale jen díky zapojení dieselagregátů. Značné škody na zařízení a vedení všech napěťových hladin byly v Českém lese, v Krušných horách i na Šumavě, beze škod se neobešlo ani Pobrdí," dodává mluvčí ČEZ.

Definitivně byly následky orkánu odstraněné až v polovině července, tedy po zhruba půl roce.

Pro energetiky znamenal Kyrill významný milník v historii...

"Kvůli vichřici v roce 2007 byla zpracována rozsáhlá analýza příčin havárií. Analyzovala se slabá místa konstrukcí podpěrných bodů a jejich sestav. Byly navrženy úpravy zatížení větrem v lokalitách s vyšší četností havárií. Byl zahájen program sledování hlavních klimatických veličin přímo na venkovních vedeních. Začali se měnit i české národní a podnikové normy pro stavbu vrchních vedení. Jedná se například o větší nároky na posouzení statiky podpěrných bodů při větším namáhaní větrem, ale i námrazou a jejich kombinovaným působením. Je kladen vyšší důraz na kvalitu projektové dokumentace a vlastní realizaci při výstavbě,“ říká Radim Černý, ředitel úseku Řízení sítí a člen představenstva ČEZ Distribuce.

"V případě rozsáhlých kalamit jsme nově nastavili i spolupráci s externími dodavateli pro výpomoc při mimořádných stavech naší distribuční soustavy. Dále jsme zřídili v rámci zkvalitnění obsluhy našich klientů bezplatnou linku 800 850 860 pro hlášení poruch i dalších distribučních požadavků,“ dodává Radim Černý.

FOTO: ČEZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24