QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zelená expozice, zelená publikace! Plzeňský kraj boduje s vojenskou turistikou!

18.04.2024 17:00

Plzeňský kraj zaujal na Slovensku s unikátní novinkou - tzv. vojenskou turistikou! Vznikla také nová publikace Když jsem já sloužil na západě Čech. Do kraje láká nejen bývalé vojáky a jejich rodiny.

240412_velet_190_Picka a Gašparovič křest
240412_velet_118_Picka ocenění240412_velet_142240412_velet_190_Picka a Gašparovič křest240412_velet_226_Picka a Gašparovič240412_velet_227240412_velet_259240418_kdyz_052_zleva Vítovec, Vávrová, Picka240418_kdyz_022_zleva Vávrová, PickaNepojmenovanévojenska brožura1

Sloužili jste na západě Čech? Vezměte rodinu, přátele a přijeďte do Plzeňského kraje. Máme tu plno krás…to je filozofie vojenské turistiky.

„Naše filozofie je založena na tom, že ten, kdo u nás sloužil, s sebou přiveze rodinu, podívá se, zavzpomíná na místech, kde sloužil. Nepropagujeme armádu, lákáme do Plzeňského kraje. Lidé se přijedou podívat na místa, kde sloužili a my jim zároveň nabízíme další turistické cíle,“ vysvětluje radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka.

Tzv. vojenská turistika vznikla na základě poptávky. A to od lidí sloužících v bývalém Západočeském kraji. Tito lidé na západ Čech často jezdí na místa, kde strávili vojnu. „Právě na základě zájmu těchto lidí, s nimiž jsme hovořili na dřívějších veletrzích a dozvěděli se, že mají zájem se podívat do místa, kde sloužili, jsme připravili takto zaměřenou prezentaci. Nabízíme tedy ucelený pohled na místa, kde byly kasárna a co je na jejich místě dnes,“ vysvětluje dále Libor Picka.

A protože v minulosti sloužili na západě Čech často muži ze Slovenska, prezentoval kraj vojenskou tematiku právě tam.

Plzeňský kraj měl na veletrhu ITF Slovakiatour, který se konal druhý dubnový víkend v Bratislavě, speciální vojenskou expozici. Stánek zabarvený do zelena plný vojenských a historických prvků připomínající doby minulé, nadchnul nejen návštěvníky, ale i pořadatele. Plzeňský kraj za něj získal ocenění za kreativní a profesionální ztvárnění expozice.

Expozice byla promyšlená do nejmenších detailů...

„Personál oblečený do vojenského, každý měl svoji funkci, já byl dozorčí kuchyně. Chtěl jsem podávat i tři dny starý chleba, ale nakonec jsme skončili u marmelády mazané na vánočku,“ popisuje radní Picka.

Součástí expozice byl originální dobový motocykl Jawa 350, který u útvaru sloužil jako motospojka. K vidění byly i originální páskové vojenské pantofle. „Ještě s cedulkou Svit Gottwaldov,“ směje se radní. Jako dárky pak posloužily speciálně vyrobené vojenské výložky s logem kraje.

Speciální publikace i nový web...

Pokřtěna na slovenském veletrhu byla i nová publikace, která k této tematice vznikla. Její název je „Když jsem já sloužil na západě Čech“ a vydal ji odbor cestovního ruchu Plzeňského kraje. Materiál má podtitul Po stopách bývalých kasáren v Plzeňském kraji. Do regionu láká nejen bývalé sloužící vojáky, ale i další „nevojáky“. Je totiž plná zajímavostí i pro ostatní cestovatele. Na své si přijdou milovníci historie, vojenských bunkrů a muzeí. Vojenské zajímavosti doplňuje nabídka tradičních turistických cílů v kraji.

K novému produktu kraje vznikl i speciální web s názvem vojenskaturistika.cz, kde jsou čtyři sekce. Tzv. „Cesta osvobození“ ukazuje, jak postupovala armáda při osvobození v roce 1945. Další sekce „Když jsem já sloužil“ mapuje stejně jako publikace bývalá kasárna a zve na atraktivní místa kraje. Dále jsou tu podrobně představena vojenská muzea v kraji a válečné hroby.

Plzeňský kraj má připravené itineráře pro cestu a průvodce i na třídenní výlety, které je možné si s brožurou vyžádat na e-mailu: dovolena@plzensky-kraj.cz.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24