QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Preventivní vyšetření ledvin absolvovaly v Klatovech stovky lidí

13.03.2016 15:16

Preventivní vyšetření ledvin absolvovalo v Klatovské nemocnici 215 lidí. U pětiny návštěvníků bylo zjištěno vysoké riziko onemocnění.

Foto Zdravotnický holding

Nečekaně velký zájem vzbudila u veřejnosti čtvrteční preventivní akce Světový den ledvin, kdy se zájemci mohli nechat v Klatovské nemocnici vyšetřit a zjistit riziko onemocnění ledvin. Přišlo celkem 215 lidí.

"Minimálně u 20 lidí jsem zjistil potenciální závažné nálezy. Další takové odhalili kolegové. Řadu z nich jsme poslali k odběru krve pro detailnější vyšetření a dohodli se, že pokud se nějaká porucha ledvinových funkcí prokáže, že bychom je vzali do péče. Pokud se totiž s léčbou nemoci ledvin začne včas, je možné onemocnění zpomalit nebo i dokonce zastavit. Při pozdním odhalení problém, je šance na zlepšení mizivá. A chronické potíže mohou mít fatální následky," řekl po akci jeden z ošetřujících nefrologů Jan Vachek.

Vážné riziko zjistili lékaři celkem u 43 osob, střední u 97 a nízké u 75 lidí. Každý dostal doporučení, co by měl dělat. Dvacet nejzávažnějších nálezů bylo posláno rovnou k odběru krve pro upřesňující vyšetření, jeden pacient byl ihned objednán do specializované ordinace. Lidem se středním rizikem byla doporučena návštěva praktického lékaře, a lidem s nízkým rizikem, aby nezanedbávali preventivní prohlídky. I na jejich dodržování se lékaři ptali. S odpověďmi nebyli příliš spokojeni.

"Bohužel dost lidí nevyužívá pravidelné preventivní prohlídky u svého praktického lékaře. Ty jsou doporučené minimálně jednou za dva roky a v této frekvenci jsou bezplatné. Opět jsme to připomínali," doplnil Vachek s tím, že při nich nejde jen o ledviny, ale i další choroby, které mohou zhoršovat kvalitu života, pokud se nezačnou včas léčit.

Ke Světovému dni ledvin se připojují vždy v polovině března nefrologické ambulance a dialyzační pracoviště z celého světa. Klatovská dialyzační jednotka se zapojila podruhé. Předloni přišla stovka lidí.

Dialyzační jednotka Klatovské nemocnice prošla v loňském roce významnou obměnou. Modernizovala se hemodialyzační lůžka a jejich počet se zvýšil o šest na současných 17. "Zároveň se podařilo posílit lékařský tým. Vedoucí lékařku doktorku Novotnou doplňují dva velice kvalitní lékaři, kteří kmenově pracují v pražské Nemocnici Na Homolce a ve Všeobecné fakultní nemocnici, a dále mladá talentovaná lékařka interního oddělení," uvedl ředitel nemocnice František Lešundák, který preventivní akci také navštívil.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24