QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Prezidentský vlak je v Plzni! Vzaly ho útokem davy lidí - FOTKY

07.08.2018 12:51

Unikátní Prezidentský vlak dorazil do Plzně. Na nádraží na Jižním Předměstí ho hned obklopily davy nadšenců. Podívejte se na FOTOGALERII i z interiéru vlaku!

foto-qap-cz (5)
foto-qap-cz (5)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (15)foto-qap-cz (17)foto-qap-cz (20)foto-qap-cz (18)foto-qap-cz (22)foto-qap-cz (23)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (24)foto-qap-cz (25)foto-qap-cz (26)foto-qap-cz (27)foto-qap-cz (28)foto-qap-cz (29)foto-qap-cz (30)foto-qap-cz (31)foto-qap-cz (32)foto-qap-cz (33)foto-qap-cz (34)foto-qap-cz (35)

Třetí nástupiště nádraží Plzeň - Jižní Předměstí patří od úterního dopoledne milovníkům historie železnice. V rámci oslav 100. výročí vzniku Československa dorazil do Plzně Prezidentský vlak. Projekt Národního technického muzea a Českých drah sklízí úspěch na svých cestách po republice a vypadá to, že v Plzni to bude úplně stejné.

Vlak, který je složený z historických vagonů, byl poprvé zájemcům zpřístupněn v úterý úderem 10. hodiny dopoledne. Už s předstihem se přitom u vlaku tvořily fronty.

V rámci projektu má veřejnost možnost zhlédnout naprosto unikátní soupravu složenou mimo jiné ze tří salónních vozů bývalých československých prezidentů.

Nejvýstavnějším vozem je podle všeho salónní vůz Aza 86 z roku 1909 pocházející z Ringhofferovy továrny v Praze na Smíchově, který má ještě rakousko-uherskou historii. Vyrobený byl pro následníka trůnu Františka Ferdinanda d‘Este a jeho rodinu, po válce sloužil mimo jiné i prvnímu československému prezidentovi Tomáši G. Masarykovi.

Druhým unikátním železničním salónním vozem je vůz Aza 80 speciálně vyrobený pro prezidenta T. G. Masaryka k jeho osmdesátým narozeninám v březnu roku 1930. Do těchto vozů má nicméně veřejnost možnost nahlédnout jen otevřenými okny ze speciální plošiny podél vlaku.

Naopak kompletně si mohou zájemci projít salónní vůz vyrobený pro prezidenta republiky ve vagónce v Görlitz v tehdejší NDR v roce 1968. Jednalo se o jeden ze dvou historicky posledních železničních vozů dodaných pro potřeby československých prezidentů.

V Plzni mohou lidé Prezidentský vlak navštívit v úterý 7. srpna až do 18 hodin a opět ještě ve středu 8. srpna od 10 do 18 hodin. Následně se souprava přesune do Plas, kde bude k dispozici od 10. do 12. srpna.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24