QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Příjmy z hazardu v Plzni půjdou i na opravy škol

27.06.2017 7:49

Rozdělení peněz z hazardu schválili zastupitelé. Peníze půjdou mimo jiné na letní opravy ve školách v Plzni nebo na výtah pro Domovinku. Přinášíme podrobnosti.

Kontroly v hernách a nonstopech na Doubravce v Plzni.

Příjmy z prodeje pozemků a daně z hazardních her, které se teď budou rozdělovat na jednotlivé účely, dělají 116 milionů korun.

"Jsou určeny na řadu projektů a akcí, například na prázdninové opravy a rekonstrukce na několika základních školách, na objekty v Krašovské ulici, v nichž vzniká volnočasové centrum pro širokou veřejnost, na pořízení nového hydraulického výtahu pro organizaci Domovinka a další," říká mluvčí města Eva Barborková.

Část finančního balíku půjde také na zvýšení platů v neziskových organizací. To je v souladu s novým nařízením vlády. "Rozpočtovým opatřením musíme zareagovat na nařízení vlády o platech číslo 570/2017, které navyšuje platy příspěvkovým organizacím. Týká se to tedy všech našich příspěvkových organizací, přičemž pomoci tento krok může například našemu městskému ústavu sociálních služeb, kde se potýkáme s nedostatkem zdravotnického i dalšího personálu. Na navýšení platů je konkrétně určena částka zhruba 25 milionů korun,“ přiblížil ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas.

Drtivá většina peněz půjde na výkupy pozemků, dostane se ale i na školy a Luftovu zahradu...

Celkem 75 ze 116 milionů korun bude určeno na výkupy pozemků a daně související právě s pozemky. Na prázdninové opravy škol poputují bezmála 4 miliony. Dojde například na první etapu rekonstrukce elektroinstalace 31. základní školy, na nový umělý povrch pro tělesně postižené při 20. základní škole, bezbariérové úpravy 4. základní školy, obnovu hřiště s umělým trávníkem včetně mantinelů při 11. základní škole

Mezi nově zařazené projekty patří také výstavba objektu s učebnou pro environmentální výchovu – Luftova zahrada. "V roce 2016 došlo při revitalizaci rybníka na pozemku Luftovy zahrady k poškození zahradního domku. Poškození bylo takové, že byla nutná demolice. Firma, jež poškození způsobila, vybuduje v rámci náhrady stavby novou jednopodlažní stavbu shodného půdorysu v hodnotě 1,042 milionu korun. Nová stavba bude mí oproti původnímu, tedy zhruba 150 let starému objektu, určitá technologická vylepšení, jejichž hodnota odpovídá částce 396 tisíc korun a bude hrazena z rozpočtu města. Vzniklý objekt bude sloužit jako zázemí při kulturních a společenských akcích, jejichž počet se neustále navyšuje. Zároveň v něm bude zřízena učebna environmentální výchovy,“ doplnil Pavel Kotas.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24