Případ ALFA: Krajská kriminálka rozkryla činnost organizované skupiny cizinců

04.08.2017 10:45     04.08.2017 14:53

Kriminálka přes rok shromažďovala důkazy, pak rozjela akci s názvem ALFA. Na konci je zadržená organizovaná skupina cizinců, která vykrádala ve velkém kamiony a napáchala škody za 60 milionů. FOTKY!

IMG_0034
alfa1alfa2alfa3alfa4IMG_0034alfaIMG_0038

Skupinka 4 zadržených cizinců kradla organizovaně ve velkém hlavně na dálničních parkovištích, a to nejen v Plzeňském kraji, ale i za hranicemi. Kriminalisté začali případ řešit v dubnu roku 2016.

Vyšetřování spustilo trestní oznámení, že 6. dubna 2016 na parkovišti Svatá Kateřina došlo k vloupání do návěsu. Odcizeno bylo 286 kusů počítačové techniky v celkové hodnotě za téměř 5,5 miliónu korun. Nakonec se u organizované skupinky odhalila majetková činnost za desítky milionů.


Zadržení mají na svědomí například další uvedené případy.

červen 2016 - na dálničním odpočívadle dálnice D1 Střechov loupež do návěsu, odcizení kávovarů v hodnotě téměř 400.000 korun.
srpen 2016 - vloupání do kamionu v Belgii, odcizení 5 palet drogistického zboží především pak parfémů v hodnotě 31,5 miliónu korun.

prosinec 2015 na oploceném parkovišti Svatá Kateřina vloupání do návěsu, odcizení tabáku a cigaret za více než 14 miliónů korun

"Více jak rok kriminalisté ověřovali získané poznatky, shromažďovali důkazy a sledovali podezřelou skupinu osob. Postupně zjistili natolik konkrétní informace a podařilo se jim detailně zadokumentovat trestnou činnost, že se mohla rozběhnout akce s názvem ALFA," uvedla mluvčí policie Markéta Fialová.

V polovině června 2017 kriminalisté zadrželi hlavního organizátora 37letého cizince, v následujících dnech pak došlo k zadržení dalších 3 cizinců (věk 22, 20, 24 let), kteří byli součástí organizované skupiny. 

Jak organizovaná skupina pracovala?

Kkrádeže velmi pečlivě plánovali. Nejprve „trénovali“ (tréninku bylo desítky) a pak začali krást ve velkém.

Muži si vyhlédli kamion, který v některých případech sledovali již po jeho naložení zbožím. Když řidič kamionu zajel na parkoviště a usnul, začali s vykrádáním kamionu. 

Každý měl přesně přidělený úkol (někdo hlídal pohyb osob, někdo držel dveře kamionu, jiný nakládal zboží).

Skupina využívala upravený starý kamion, v jehož návěsu byla zvedací podlaha. Ten zaparkovali za kamionem. Zboží si podávali a skládali ho otvorem v podlaze přímo do svého kamionu.

Když zboží přeložili do svého kamionu, odjeli s ním pryč a někdo ze skupiny uvedl napadený kamion do původního stavu včetně jeho zaplombování.

Zboží pak převezli do svého „skladu“ a prodávali různým zájemcům.

Při vloupáních si mezi sebou předávali informace prostřednictvím vysílaček.

Kromě upraveného kamionu používali pro páchání trestné činnosti tři luxusní vozidla značky Mercedes, která byla při realizaci akce zajištěna jako věci důležité pro trestní řízení.


Celkově vzniklá škoda přesahuje 57 miliónů korun.

"Celkem byli obviněni čtyři cizinci, kdy jeden z nich je stíhán vazebně, a to hlavní organizátor skupiny, který je zároveň mezinárodně hledanou osobou, kdy se v jiném státě měl dopustit závažné násilné trestné činnosti," uvádí mluvčí policie Markéta Fialová. 

V průběhu prověřování i při následném vyšetřování vyšlo najevo, že na předmětné trestné činnosti se podíleli i další pachatelé-cizinci, kteří se zdržovali na území České republiky jen po dobu páchání trestné činnosti. Z tohoto důvodu kriminalisté spolupracují i se zahraničním policejním orgánem.

 

foto: PČR


    

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24