Přípravy Juniorfestu vrcholí! Na festival dorazí i tvůrce filmu Kung Fu Panda

09.10.2018 7:58

Filmový festival Juniorfest se nezadržitelně blíží. Také v letošním roce spojí hned několik měst Plzeňského kraje. Přípravy běží naplno. Dočkáme se hned dvou slavnostních zahájení!

QAP_FOTO

Necelý měsíc dělí Plzeň a další čtyři města Plzeňského kraje od zahájení Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest 2018. V pořadí již jedenáctý ročník proběhne v termínu od 9. do 15. listopadu.

Města Plzeň, Domažlice, Dobřany, Horšovský Týn a Přeštice budou opět po roce hostit filmové projekce, doprovodný festivalový program a známé osobnosti českého a zahraničního filmu. 

Slavnostní zahájení se v letošním roce uskuteční dokonce ve dvou termínech, a to v pátek 9. listopadu v sále Městského kulturního střediska v Domažlicích a následně v sobotu 10. listopadu v multikině CineStar Plzeň. Součástí obou večerů bude premiéra nové české pohádky Čertí brko s herci Judit Bárdos a Janem Cinou. "Čertí brko od režiséra Marka Najbrta je jedním z nejočekávanějších snímků letošního podzimu. Může se pochlubit skvělým hereckým obsazením, hlavní role doplňuje i Ondřej Vetchý v postavě Lucifera. Herec se po více jak třiceti letech od legendární úlohy ve filmu S čerty nejsou žerty vrací do pekla. Pohádka vstupuje na plátna kin až ke konci listopadu a já jsem velmi šťastná, že ji můžeme na Juniorfestu uvést ještě v předpremiéře," říká Judita Soukupová, ředitelka festivalu.

Další herecké osobnosti zavítají na festival i dny následující, a to během udílení cen Zlaté rafičky, které se odehraje na Státním hradě a zámku v Horšovském Týně. Zlatá rafička je nejvyšší festivalové ocenění udělované za celoživotní přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež. Letošní ocenění převezme v sobotu 10. listopadu režisér filmové pohádky Anděl Páně Jiří Strach a v úterý 13. listopadu herečka Iva Janžurová. Tato dvě významná jména doplní účast i dalších známých osobností ze světa filmu a televize. V letošním roce nově pořadatelé zajišťují na oba termíny autobusovou přepravu od budovy Českého rozhlasu v Plzni, zájemci se mohou hlásit na info@juniorfest.cz.

Zlatou rafičku mimořádně převezme i významný zahraniční host John Stevenson. "John Stevenson je velmi uznávaný režisér a animátor, který natočil na Oskara nominovaný celosvětový hit Kung Fu Panda. V něm hlavní postavy namluvili například Jack Black, Dustin Hoffman nebo Angelina Jolie. Je to velké jméno a pro nás je čest, že přijal pozvání na náš festival," říká programová ředitelka festivalu Barbora Kyas.

Stevenson se mimo jiné podílel například na snímcích Shrek, Shrek 2 a Madagaskar. K předání ocenění dojde během slavnostního zahájení v Domažlicích, na které si mohou návštěvníci zakoupit vstupenky od poloviny října přes rezervační systém. Ten je dostupný na webových stránkách festivalu.

Vstupenky budou k dispozici v omezeném počtu. Zároveň Stevenson přednese v neděli 11. listopadu v rámci odborného programu festivalu svoji masterclass o práci režiséra, výtvarníka a scenáristy celosvětově známých animovaných filmů. Akce bude přístupná nejen filmovým profesionálům, ale i veřejnosti.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24