Přípravy oslav výročí 28. října v Plzni nabírají na obrátkách!

19.07.2018 17:34

Velkolepé mají být letošní oslavy založení Československa v Plzni. Potrvají hned několik dnů. Město už nyní odtajnilo první perličky programu.

Oslavy 28. října_QAP_foto (4)

Oslavy vzniku samostatného Československa v Plzni probíhají už několik let a vždy mají hojnou účast. Návštěvníci si oblíbili zejména speciální vstupné do muzeí, galerií, kulturních zařízení a historických památek za symbolickcýh 28 korun.

Letos budou brány zajímavých míst otevřeny po dva dny 27. a 28. října. Po celou dobu oslav bude také v prostorách radnice mimořádně zpřístupněn originál rukopisu hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka z roku 1834 s textem písně Kde domov můj.

"Rukopis Tylovy hry Fidlovačka s textem písně, která se později stala českou národní hymnou, je jedinečnou plzeňskou archivní kulturní památkou. Jsme hrdí na to, že máme takový skvost v našem archivu. Vystavovat jej můžeme jen výjimečně a oslavy výročí vzniku republiky považujeme za obzvlášť vhodnou příležitost,“ říká první náměstek primátora města Plzně Martin Baxa.

Jedním z center dění 28. října je náměstí T. G. Masaryka. Letos poprvé ožije už dopoledne, kdy se stane místem hudebně duchovního zastavení s modlitbou díků a proseb za naši vlast. V podvečer se zde pak bude tradičně konat vzpomínkové setkání u Památníku T. G. Masaryka s následným lampionovým Průvodem světel, který projde ve slavnostnějším uspořádání trasou po Klatovské třídě až na náměstí Republiky, kde dojde ke společnému zpěvu původní československé hymny. Závěr slavnostního setkání bude patřit ohňostroji v národních barvách.

Plzeňské oslavy nabídnou i skvělé hudební zážitky. Už v pátek 26. října se v režii Plzeňského kraje na náměstí Republiky uskuteční koncert Vojtěch Dyk pro Plzeňský kraj. V neděli 28. října zazní v Novém divadle slavnostní provedení nejznámější opery Bedřicha Smetany Libuše v novém nastudování Divadla J. K. Tyla.

Sobotní večer 27. října bude v kulturním domě Peklo patřit ojedinělému projektu pro více než 50 hudebníků. Václava Marka a jeho Blue Star spojí s Plzeňskou filharmonií jazz a swing. Společné koncertní vystoupení nese název Děkuji, bylo to krásné!, hostem bude Petr Rychlý v roli Karla Hašlera a průvodcem Aleš Cibulka. "Plzeňská filharmonie se již několik roků v rámci jedné abonentní řady věnuje crossoverovým projektům. Spojení s Blue Star je netradiční v tom, že propojí swingovou a jazzovou hudbu 30. a 40. let. Tímto koncertem chceme navázat na velké koncerty R. A. Dvorského,“ říká ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová.

Oslavy připomenou i česko-slovenské partnerství. Konkrétně partnerství měst Plzeň a Žilina přiblíží kulturní scéna pod otevřeným nebem U Branky. Doplní ji dobová tržnice s tradičními řemesly a pokrmy.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24