QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Problémy s cizinci v obchodních centrech v Plzni narůstají

27.06.2017 11:39

Obchodní centra v Plzni za posledních několik měsíců evidují nárůst počtu napadení a incidentů. Za vším podle nich stojí cizinci. Kvůli situaci jednalo se zástupci center i vedení města.

_IGP0710

Krádeže, verbální útoky na zaměstnance i ochranku a také potyčky. Přesně s takovými problémy se ve větší míře v poslední době potýkají obchodní centra v Plzni. Za drtivou většinou incidentů stojí cizinci z řad pracovníků v průmyslových zónách. Nejspíš nejhorší situace je aktuálně v obchodním centru na Borských polích.

"Intenzivně se snažíme problémy spojené s cizinci řešit a reagovat různými opatřeními. Do nich se zapojují různé složky včetně státní policie. Probíhají velké kontroly ubytoven, kontroly spojů MHD jedoucích například právě na Borská pole, iniciovali jsme jednání se zástupci několika ministerstev na téma personálních agentur, navrhli či připomínkovali jsme legislativní změny, jež pro agentury zpřísní pravidla. Kromě toho chceme také přímo od zástupců plzeňských obchodních center slyšet, co je trápí a v čem by potřebovali naši pomoc,“ řekl primátor Martin Zrzavecký. Snahou je zavádět preventivní opatření, stejně tak ale i přistoupit v případě nutnosti k represím.

Obchodní centrum na Borských polích se potýká s rumunskými dělníky, incidenty se množí o v dalších centrech...

Jen v centru na Borských polích došlo v posledních třech měsících ke čtyřem útokům a tři z nich měli na svědomí cizinci. Agentura, která zajišťuje ostrahu centra, už navýšila i rozpočet na zajištění pořádku. Situace se dramaticky zhoršila v průběhu posledního půl roku. Problémy působí skupinky opilých cizinců většinou z řad Rumunů, kteří do centra přichází po skončení směny.

Obdobné problémy řeší i vedení Obchodního domu Tesco. I když se díky častým kontrolám městské policie podařilo zlepšit situaci se squattery a klasickými bezdomovci, problémy s cizinci zůstávají. Zhoršující se situaci hlásí i zástupci OC Plzeň Plaza. Centrum by přivítalo zvýšený pohyb strážníků u dané lokality. Podle Andrey Gregorové z Odboru bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně, který jednání zkoordinoval, by bylo ze strany města možné například využít na obchůzkovou činnost za OC Plzeň Plaza i asistenty prevence kriminality, kteří působí v rámci Městské policie Plzeň.

"Počítáme také s různými preventivními kampaněmi cílenými přímo na dané lokality či danou problematiku. Vedeme společná jednání s firmami, které cizince zaměstnávají, aby se o ně postaraly i v případě ztráty zaměstnání,“ dodal Aleš Průša, vedoucí magistrátního odboru bezpečnosti a prevence kriminality.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24