QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Projekt obnovy lokality Stráň v Rokycanech jde do další fáze

29.01.2017 11:29

Obnova lokality Stráň v Rokycanech by měla být jedním z největších projektů posledních let. Vedení města nyní chystá veřejnou debatu ohledně budoucí podoby.

Na Stráni

S plány na obnovu lokality "Stráň" a "Kalvárie" přišlo vedení Rokycan v závěru loňského roku. Projekt ale nespíš ani v novém roce a město chce o budoucí podobě debatovat i s občany. 

V rámci projektu například stále běží fotosoutěž "Proměny Stráně", a to až do 15. února. Ti, kteří se zapojí, mhou získat permanentku do bazénu. "Máme zájem o fotografie z různých časových období – historických i aktuálních. Stačí jen nyní vyfotit Stráň či Kalvárii – něco, co vás zaujme, nebo jen sebe v těchto místech. Nebo se podívat doma do fotek z minulých let. Každý, kdo zašle fotografii má šanci při slosování vyhrát roční permanentku do plaveckého areálu. Vybrané fotografie budou součástí výstavy na setkání 25. února 2017 a zároveň nám pomohou udělat si představu o využívání Stráně,“ říká Vladimíra Hupáková z odboru rozvoje města – správy zeleně. Podrobná pravidla fotografické soutěže, včetně formuláře pro zasílání fotografií do soutěže jsou taktéž k dispozici na www.rokycany.cz

V únoru se pak chystá i veřejná debata. Den pro Stráň proběhne 25. února ve skautském areálu pod Kalvárií. Zváni jsou všichni, kterým budou podoba a vize směřování lokality není lhostejná a mají nápady, jak ji zvelebit. "Přítomni budou zástupci města, kteří budou odpovídat na případné dotazy. Takto získané podněty a připomínky budou zapsány a budou sloužit jako podklad pro přípravu budoucí obnovy Stráně," informuje město.

V rámci debaty budou představené i výstupy z aktuálně probíhající ankety, budou vylosováni i výherci fotosoutěže a těšit se mohou návštěvníci i na opékání špekáčků.

Lokalita Stráň prošla první velkou úpravou na konci 19. století. Slavnostní otevření oblasti a zároveň velkého altánu se odehrálo v červnu 1895. Na začátku 20. století pak bylo na Stráni už několik altánů, lávek, rozhledna a měl zde být vybudován i Husův pomník, vysazovala se zde zeleň i stromořadí. Na Kalvárii byla vybudována kaple Panny Marie Bolestné s křížovou cestou. Pod nimi postupně vznikaly sportovní areály.

S nástupem komunistického režimu došlo k postupnému zániku a zalesnění.

FOTO: MÚ Rokycany

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24