QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Průměrný věk Plzeňanů i mapa parkovišť. Nový web přináší zajímavá data

15.06.2018 7:02

Město Plzeň spustilo nový web, který přináší hodně zajímavé údaje. Stránky TUTA Plzeň nabízí informace z celé řady oblastí včetně dopravy, ale i sociálního prostředí nebo sportu...

sídliště

Kvalita života v Plzni, důležité informace na jednom místě, srovnání s ostatními krajskými městy – to vše nabízí nový web TUTA Plzeň.  Lidé na něm mohou najít užitečná data z nejrůznějších oblastí, například dopravy, zdravotnictví, životního prostředí nebo úřadu a financí.

Projekt, který zlepšuje informovanost obyvatel o dění ve městě, je součástí konceptu Smart City Plzeň. "Prvotní myšlenkou projektu bylo mít k dispozici ucelený přehled objektivních dat, ze kterých by se dalo snadno vyčíst, v čem si Plzeň vede dobře a naopak v jakých oblastech máme rezervy a měli bychom aktivitu zvýšit. Ve chvíli, kdy jsme měli všechna data pohromadě, bylo jasné, že výsledky mohou být zajímavé nejen pro vedení města, ale i pro samotné občany. Rozhodli jsme se je proto zpřístupnit všem zájemcům a ještě k nim přidat užitečné informace o dění v Plzni,“ vysvětlil primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Web TUTA Plzeň je rozdělen na dvě oblasti. V první lidé najdou objektivně měřitelné údaje z osmi oblastí – doprava, sociální prostředí, životní prostředí, podnikatelské prostředí, úřad a finance, územní rozvoj, obyvatelstvo a zdravotnictví. "Tyto údaje jsou pak v souhrnu přehledně zobrazeny v grafu, ve kterém lze sledovat srovnání Plzně s ostatními krajskými městy. Dohromady se jedná o více jak 60 srovnávacích indexů, celkové umístění je průměrem hodnot ze všech zmíněných oblastí. Nejmenší hodnota křivky znamená nejlepší výsledek, přičemž Plzeň se aktuálně nachází na velmi dobré pozici, a to na druhé příčce, hned za Prahou,“ řekl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

Atraktivní je pro Plzeňany také část stránek, která se věnuje aktualitám z dění ve městě. Lidé mohou například zjistit, kolik je aktuálně volných míst v parkovacích domech, informace o uzavírkách, čekací době na úřadech, parkovacích zónách v Plzni, o odstávkách vody či teplovodu a mohou nahlédnout i do statistik aplikace PlzniTo, skrze niž lze hlásit závady ve veřejném prostoru. "Je možné se podívat, jak dlouho trvá řešení jednotlivých požadavků a také kolik případů je v současné době v řešení. Je zde k dispozici i vizualizace intenzity dopravy, ve které mohou lidé vidět, jak se mění dopravní situace v různých částech Plzně hodinu po hodině. Momentálně pracujeme na tom, aby se na webu objevily informace o aktuálním pohybu vozů MHD, včetně zpoždění jednotlivých spojů. Stejně tak bychom chtěli doplnit přesnou mapu čistoty ovzduší v Plzni,“ uvedl Tomáš Benedikt, vedoucí Úseku rozvoje Správy informačních technologií města Plzně.

Údaje pochází například z Českého statistického úřadu, Ministerstva financí České republiky, Českého hydrometeorologického ústavu, Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky a dalších. "Naším cílem je, aby se lidem v Plzni žilo dobře, portál TUTA Plzeň dokáže život ve městě vyjádřit pomocí čísel a poskytuje tak cenný pohled do mnoha oblastí. Je důležité zvyšovat informovanost, i ostatní města shromažďují data, nicméně takto ucelený a dlouhodobý přehled, ke kterému by se mohla dostat veřejnost, má pouze město Plzeň,“ dodal technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

FOTO: ilustrační - Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24