QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

První máj není jen o líbání pod třešní. Připomeňte si i další zvyky…

01.05.2017 8:11

První máj je většinou spojován s polibky a přezdívá se "časem lásky". Líbání pod třešní je ovšem jen jeden z řady dalších zvyků, které se kdysi dodržovaly...

DSC08843

První máj je už od pradávna spojovaný především s plodností a v tomto duchu se odvíjí i všechny tradice, které s tímto dnem souvisí.

Nejspíš každému se v souvislosti s prvním májem vybaví polibek pod rozkvetlou třešní. I když dnes by se to dalo považovat za velmi cudný projev lásky na veřejnosti, před několika staletími šlo ovšem naopak o velmi intimní záležitost a před 19. stoletím v podstatě na veřejnosti nemyslitelnou. Variantou pro rozkvetlou třešeň bývala také propukající bříza. Každopádně důvod polibku byl většinou stejný. Tradovalo se a stále se to připomíná, že dívka, která nebyla políbená na prvního máje pod rozkvetlým stromem, do roka „uschla“.

Dalším ze zvyků, který se s prvním májem v některých regionech držel, byly takzvané „chodníčky lásky“. Nad ránem zamilované dvojice vysypávaly cesty mezi svými domovy pilinami, pískem nebo listím, aby daly všem najevo, co k sobě cítí.

Tradiční májka, která se staví už v den před prvním májem, mívala i svou druhou variantu. Mládenci často vztyčovali menší máje před domy svých dívek.

Na Šumavě býval ještě jeden speciální zvyk. A sice speciální májové závody. Do vozíků chlapci naložili děvčata a pak mezi sebou soupeřili, kdo s „nákladem“ nejdřív doběhne k májce na návsi. Někde se dokonce konaly takzvané „májové půjčky“. Znamenalo to, že pár, který se na prvního máje „zapůjčil“, musel spolu vydržet rok. Většinou to ovšem skončilo svazkem mnohem delším…

Málokdo už dnes také ví, že i na prvního máje se chodilo na jakousi koledu. Tentokrát ovšem bývala v režii dívek. Ty obcházely domácnosti a vybíraly peníze na taneční veselici nebo-li věneček. Jedním ze zvyků byly „královničky“. Šlo o jakési zasvěcení neposkvrněných dívek jarní přírodě. Děvčata se ozdobila květinami a pak vybrala tu nejkrásnější. Dívky se pak také vydávaly po vsi a prosily o výslužku, kterou si mezi sebou rozdělily.

První máj míval v dávných dobách ale i další rozměr. Ve středověku patřil začátek května k obdobím rytířských turnajů a přehlídek. I později bývali mladí chlapci právě na začátku května zasvěcováni do umění meče.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24