QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Region během léta opět opanuje baroko. Chystají se desítky akcí

07.07.2017 14:02

Letní festival Západočeské baroko také o letošních prázdninách propojí hned několik míst v Plzeňském kraji. Na programu budou koncerty i další akce.

IMG_0038

Projekt Západočeské baroko byl původně jedním z dílčích programů EHMK Plzeň 2015, setkal se ale s celkem výrazným zájmem a díky Plzeňskému kraji tak pokračuje i v dalších sezónách.

Festival propojí nejrůznějšími akcemi, slvanostmi a koncerty hned několik barokních lokalit v regionu. Návštěvníci na jednotlivých místech se budou moct seznámit s barokem i prostřednictvím gastronomie, hudby, zvyků či omamných vůní. Na slavnosti budou vypraveny speciální autobusy od KD Peklo, balíček zahrnující jízdné a program na místě je možné zakoupit přes Plzeňskou vstupenku.

"Projekt chce všem zájemcům představit baroko jako dobu krásy architektury, malířství, hudby ale především života. Chceme odstranit zažitý stereotyp, který považoval baroko za dobu temna. Náš projekt ukazuje, že tomu bylo právě naopak,“ říká vedoucí Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje Alena Svobodová.

Nejbližší barokní slavnost s názvem "Vracíme Zelené Hoře duši“ se odehraje tuto sobotu 8. července přímo na zámku u Nepomuku. Vstupenky na tuto slavnost už jsou ale vyprodané. Zájemci budou mít nicméně mnoho šancí se ještě do barokní atmosféry ponořit. V červenci a srpnu se odehraje dalších pět slavností: v klášteře v Tachově (14.7.), kde program pro autobusové abonenty zahrnuje i návštěvu Jízdárny ve Světcích; v Plasích v neotřelém duchu zvonařství (22.7.); v Hrádku u Sušice (4.8.) s ukázkami barokních tanců a šermu, historického sokolnictví i barokních vůní; klášter Kladruby pozve 5.8. na klášterní noc s tanečním vystoupením a o slavnostní zakončení se postará Barokní slavnost na zámku v Manětíně 19. 8.

Středobod projektu Západočeské baroko tvoří Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici, kde též sídlí Centrum baroka, které bude přinášet nové poznatky o baroku nejen profesionální, ale i laické veřejnosti. Celý areál muzea  je jedinečným příkladem postupné obnovy unikátní barokní památky. Poslední fáze, renovace a dostavba východního ambitu a tří rohových kaplí dle původních, 300 let starých plánů architekta Jana Blažeje Santiniho, započne v létě 2017 a dovrší grandiózní proměnu ve vyhledávané poutní místo západočeského regionu.

Součástí projektu Západočeské baroko jsou také cyklotrasy, vedoucí za barokními skvosty malebnou krajinou severního Plzeňska.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24