QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Registr řidičů v Plzni se připravil na nápor! Došlo i na stavební úpravy - FOTKY

02.07.2018 13:06

Stavební úpravy, ale i nové technické vybavení a také školení. Tak se připravil registr řidičů v Plzni na novinky, které platí od začátku července. Čtěte podrobnosti!

DSC_0021
DSC_0021DSC_0022DSC_0014DSC_0011DSC_0019

Od začátku července je možné řidičské průkazy vyřídit na kterémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností, a ne jako dosud jen v místě trvalého bydliště. Navíc už nemusí žadatel k žádosti přikládat papírovou fotografii – digitální snímek i podpis si vyřídí rovnou na přepážce.

"Dosavadní prostory na adrese Koterovská 162 jsme přebudovali tak, abychom vytvořili sedm oddělených pracovišť pro vyřizování agendy řidičských průkazů. Boxy jsou vybaveny kamerami, kterými pracovník žadatele vyfotí na průkaz, a také tablety pro pořízení digitalizovaného podpisu. Kamery i tablety nám dodal Státní podnik Cendis,“ říká vedoucí odboru registru vozidel a řidičů Jiří Marek.

Podle odhadů se počet zájemců na registru v Plzni zvýší až o 15 procent. "Pravděpodobně půjde zejména o občany dojíždějící do města za prací či studiem, pro něž bude pohodlnější vyřídit si tuto agendu v Plzni než v místě trvalého bydliště,“ vysvětluje náměstek primátora Petr Náhlík.

Registr řidičů v Plzni odbaví týdně zhruba 1500 lidí. Zatím úřad neuvažuje o navýšení počtu zaměstnanců, nicméně úplně vyloučené to není.

"Technicky jsou pracoviště obcí s rozšířenou působností připravena, nové systémy se důkladně testují už od začátku června, aby bylo vše funkční a v pořádku. Pracovníky obcí z celé země jsme důkladně proškolili, abychom jim celý systém předvedli a odpověděli na otázky z praxe,“ uvedl Jan Paroubek, ředitel Divize dopravních aplikací a technologií státního podniku Cendis. Podle něj nebylo nutné pořizovat nový informační systém, ale došlo k aktualizaci stávajícího Centrálního registru řidičů a k úpravám systému digitálního tachografu.

Podle nového opatření tedy platí, že žadatelé si nově na nejbližším úřadě vyřídí vydání nového řidičského průkazu po úspěšné zkoušce v autoškole, a to i v případě dalších rozšíření oprávnění, výměnu starého nebo neplatného průkazu za nový, vydání paměťové karty řidiče do digitálního tachografu i mezinárodní řidičský průkaz. Nikdo už nebude muset kvůli těmto změnám cestovat do místa trvalého bydliště jako dosud. Při podání žádosti o vydání dokladu nebo při jeho výměně už žadatel nebude předkládat papírovou fotografii. Jedinou výjimkou, kdy je zatím stále třeba papírová fotografie, je žádost o mezinárodní řidičský průkaz, jehož podoba je přesně stanovena mezinárodními dohodami.

Skončí také povinnost měnit doklad při změně bydliště. Zároveň se změní správní poplatky za řidičský průkaz. Poplatek za vydání nového průkazu se zvyšuje z původních 50 na 200 korun. Zvýší se také poplatek za zrychlené vydání průkazu do pěti pracovních dní z 500 korun na 700 korun. Výměna dokladu, kterému končí platnost, bude i nadále zdarma.

Stále platí, že řidiči motocyklů, osobních vozidel a další mění řidičské průkazy po deseti letech. Řidiči, kteří mají oprávnění řídit i nákladní auta a autobusy, si musí vyměnit průkazy každých pět let. Standardně se nový řidičský průkaz vydává do 20 dní od podání žádosti. Pokud ale z nějakého důvodu potřebuje žadatel řidičský průkaz rychleji, lze požádat o zrychlené vydání do pěti pracovních dní, které je ovšem dražší.

FOTO: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24