QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Retrívr Pele dohlížel na svého nevidomého pána i v nemocnici - FOTKY

20.07.2018 10:44

Vodící pes Pele se stal velkou hvězdou ve fakultní nemocnici v Plzni. O svého nevidomého pána, který byl hospitalizovaný, se staral oddaně ve dne i v noci...

Asistenční pes 12.7 (30)
Asistenční pes 12.7 (30)Asistenční pes 12.7 (23)

Celkem netradičního obyvatele měla na několik dnů Fakultní nemocnice Plzeň. Vodící pes Pele, kterého si s sebou na dobu hospitalizace přivedl nevidomý mladík, se stal okamžitě miláčkem všech. Možnost přítomnosti speciálně vycvičeného psa má každý pacient s obdobným postižením.

Pan Jan, který byl v nemocnici hospitalizovaný přes týden, nevidí již pět let. První rok byl podle něj nejhorší. Skoro rok a půl má ale parťáka k nezaplacení. Tříletý černý labradorský retrívr Pele prodělal speciální osmnáctiměsíční výcvik a s Janem  společně sdílí radosti i starosti života od března loňského roku. Doprovod do nemocnice tak byla jejich další společná zkušenost.

"Jan byl hospitalizován 8 červencových dnů. Pele se naučil, kde je nemocniční koupelna a kde toaleta, aby pána zavedl, kam potřeboval. Svého pána kontroloval i v noci, zda dýchá. Čumákem strkal do spícího Jana a ten mu musel odpovědět nebo jej pohladil.  Pan Jan získal svého psa od Nadačního fondu Mathilda a jsou nerozluční kamarádi. Černého chlupáče si oblíbili nejen pacienti, ale i zaměstnanci, zájem o venčení psího kamaráda byl obrovský," říká mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Možnost přítomnosti speciálně vycvičeného psa během pobytu v nemocnici má každý pacient se smyslovým nebo tělesným postižením. "Pes má v doprovodu svého pána umožněn vstup do všech veřejně přístupným míst v nemocnici. Psovi je zajištěna takzvaná životní pohoda zvířete," dodává mluvčí nemocnice. Výbavu a stravu pro psa musí zajistit pacient.

FOTO: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24