Řidiči dopravních podniků v Plzni dostanou přidáno! Vyjednávání trvalo rok

02.03.2018 14:51

Řidiči dopravních podniků v Plzni si polepší. Po ročním vyjednávání se dohodli s vedením i městem na zvýšení platů. Aktuálně chybí společnosti desítky řidičů.

QAP foto

Vedení dopravních podniků spolu s městem vyjednávalo s odborovými organizacemi na podobě nové kolektivní smlouvy víc jak rok. Teď se podařilo dojít ke shodě. Kolektivní smlouva je prodloužená o pět let, tedy až do roku 2025.

Na základě dohody o mzdovém růstu bude v roce 2019 mzda navýšena o 10 % a v roce následujícím o dalších 10 %. V dalších letech, až do roku 2025 včetně, bude vždy navýšena o zaokrouhlenou inflaci + 1 %.

"Věřím, že se navýšení mezd pozitivně promítne do řešení vážných problémů s nedostatkem řidičů, s nimiž se Plzeňské městské dopravní podniky, ostatně podobně jako dopravní podniky v mnoha jiných městech, již delší dobu potýkají. Předpokládám, že vyšší mzdy budou stávající řidiče motivovat, aby u Plzeňských městských dopravních podniků setrvali, a přilákají i další zájemce o tuto profesi, a že personální posílení následně přispěje ke zkvalitnění městské veřejné dopravy v Plzni,“ řekl primátor Martin Zrzavecký.

Od nového roku mohou navíc počítat se zvýšením příplatku za práci o sobotách a nedělích na 70 korun. Od roku 2021 dojde k navýšení příspěvku na penzijní připojištění z dosavadních 1 000 korun měsíčně na 1 500 korun měsíčně. Ostatní benefity dané kolektivní smlouvou zůstávají zachovány.

"Chtěli bychom poděkovat všem zainteresovaným, včetně politické reprezentace města, za racionální a vstřícné jednání,“ říkají ve shodě předsedové obou odborových organizací pan Robert Pašek a pan Emanuel Veselý a předseda představenstva PMDP, Michal Kraus, který zároveň dodává: "Věřím, že uvedená dohoda je dobrým základem pro dlouhodobé stabilní fungování naší společnosti.“

Dopravní podniky v poslední době řeší nedostatek řidičů. Týká se to zejména trolejbusů a autobusů. Podrobnosti se dočtete v článku zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24