QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rokycany chystají obnovu lokality Stráň. Město chce znát názor obyvatel

12.12.2016 8:31

Město Rokycany má velké plány s lokalitou Stráň, která by mohla získat svůj někdejší lesk. Aktuálně se rozebíhá anketa, do které se může zapojit široká veřejnost.

Na Stráni

Obnovou by mělo projít území Stráně a Kalvárie včetně jejího nejbližšího okolí. Krom toho, že se mohou lidé zapojit do ankety ohledně budoucího vzhledu, mohou také zasílat nejrůznější historické nebo současné fotografie lokality. Snímky budou použité pro chystanou výstavu.

"Město Rokycany dlouhodobě usiluje o postupnou přírodě blízkou obnovu a úpravu Husových sadů, známých spíše pod názvem Stráň, a Kalvárie včetně nejbližšího okolí. Nyní připravujeme podklady pro komplexnější zadání obnovy této lokality. Vzhledem k významnosti a rozsáhlosti území chceme o tématu diskutovat s co nejširší veřejností,“ informuje starosta města Rokycany Václav Kočí.

Lokalita Stráň prošla první velkou úpravou na konci 19. století. Slavnostní otevření oblasti a zároveň velkého altánu se odehrálo v červnu 1895. Na začátku 20. století pak bylo na Stráni už několik altánů, lávek, rozhledna a měl zde být vybudován i Husův pomník, vysazovala se zde zeleň i stromořadí. Na Kalvárii byla vybudována kaple Panny Marie Bolestné s křížovou cestou. Pod nimi postupně vznikaly sportovní areály.

S nástupem komunistického režimu došlo k postupnému zániku a zalesnění. "Proto dnes mnozí Stráň vnímají spíše jako les. Stráň ale není les. Do II. světové války naši předci tento park projektovali a budovali s dlouhodobou koncepcí a s úmyslem začlenit ho do rekreační zóny města,“ přibližuje Vladimíra Hupáková z odboru rozvoje města – správy zeleně.

Město chce Stráni vrátit lesk...

Město chce nyní lokalitu znovu oživit a zregenerovat. "Ke stavu tohoto území se nyní mohou vyjádřit všichni obyvatelé prostřednictvím ankety ´Jakou chcete Stráň a její okolí?´, která byla v těchto dnech rozeslána do poštovních schránek všech domácností ve městě. Díky anketě nám obyvatelé mohou sdělit, jak území vnímají a využívají, za jakým účelem jej navštěvují a jak by se území mohlo do budoucna vylepšit. Anketu je možné odevzdat do 31. ledna 2017 na jedenácti sběrných místech po celých Rokycanech. Anketu lze vyplnit také elektronicky na webových stránkách města www.rokycany.cz," přibližuje podrobnosti Jan Šašek, místostarosta města.

FOTO: MÚ Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24