QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

ROZHOVOR: Petr Robejšek mentor Realistů

19.10.2017 13:15

"Chceme prosadit tříměsíční vojenský výcvik pro mladé muže, je to naprosto nezbytné," říká Petr Robejšek. A co si myslí o zdravotnictví, školství, bezpečnosti a dalších tematech?

robejsek plzensky kraj

ROZHOVOR: Dr. habil Petr Robejšek (1948) - mentor Realistů, politolog, ekonom, komentátor a publicista

Než začneme s úvodní částí rozhovoru – co znamená, že jste mentor? Kandidujete?
Ano, kandiduji. Ale mentor má ukázat to, že naše strana na rozdíl od ostatních není jenom politické seskupení k získání moci, nýbrž má velice promyšlenou politickou metodu. A tím se lišíme. Ten, kdo dohlíží na to, aby ta metoda byla uskutečňována, je mentor. Ale zároveň i předseda strany.

Česká ekonomika vykazuje velmi dobré tempo růstu. Co bychom měli dělat v době, kdy se nám hospodářsky daří?
Hospodářsky se nám daří zčásti kvůli naší schopnosti, ale zároveň jsou to i okolnosti – je to samozřejmě tradičně blízkost Německa. Neměli bychom se tedy spoléhat na to, že to tak bude vždycky. To je asi sdělení první věty. My Realisté máme dojem, že by bylo nejlepší, abychom zpřehlednili hospodářský prostor pro všechny, kteří se v něm pohybují. Zaměstnavatelé, podnikatelé, stejně jako spotřebitelé a zaměstnanci.

Co tím myslíte, zpřehlednili?
A to zpřehlednění je pro nás moc symbolizované 15procentní rovnou daní. Někteří naši konkurenti něco takového plánovali již v minulosti. Potom byli u vlády a neuskutečnili to. My na rozdíl od nich chceme tuhle daň uskutečnit.

Mluvíte o DPH?
Mluvím o 15procentní dani, pro všechny stejné.

26

Když se posuneme k dalšímu tématu, v jaké kondici je z vašeho pohledu české zdravotnictví?
Nejdůležitější je asi pohled pacientů. A samozřejmě také zaměstnanců. Vždy je co zlepšovat. Myslím, že v českém zdravotnictví to bezesporu platí. Podle našeho názoru, jako ve všem, se snažíme najít to, co je důležité a proveditelné zároveň. Důležitých věcí je spousta, nejsou ale všechny proveditelné. A my chceme naše cíle opravdu uskutečnit. A když tohle použijete, tak to pro nás Realisty znamená, že chceme zlepšit podmínky lékařského a medicínského personálu.

A že chceme pomoci tomu, čemu říkáme informovaný pacient. To znamená - pacient, který ví, jaká terapie je mu předepsána. A zejména to, kolik taková terapie stojí. A od toho si slibujeme, a já myslím, že velmi právem, i úplně jiný postoj na obou stranách. Ať už jsou to pojišťovny, nebo jsou to pacienti vůči tomu, co se vlastně ve zdravotnictví děje. A potom ještě plánujeme zavedení nadstandardů a připojištění.

V čem spatřujete zlepšení podmínek zdravotnického personálu?
Zlepšení podmínek zdravotnického personálu. O tom by vám samozřejmě mohli doktoři a sestry vyprávět velmi dlouho. A to, co víme z naší expertní skupiny, nám říká, že se jedná zejména o počet hodin, které musí strávit v nemocnici. O to jaké možnosti a časové prostory mají pro to, aby si odpočinuli. Aby mohli opravdu svoji práci vykonávat dobře. Fakticky to znamená, že je personálu příliš málo. A ty důsledky jsou potom asi takové, jak jsem je nastínil.

A jak byste dostal víc praktických lékařů a zubařů do regionů, ve kterých jich není dost, a důchodce mezi lékaři nechce nikdo vystřídat?
To je všechno jenom otázka motivace.

Je hlavní motivací finanční motivace?
Nejenom. Myslím, že je to určitě i finanční motivace, zároveň ale také podmínky práce a prostředí. Ať už tedy životní nebo přírodní prostředí, ve kterém člověk může pracovat. A to, jestli stát pomáhá ne nějakou přímou pomocí, nebo regulací, ale připravuje podmínky pro ty, kteří se z jejich hlediska zříkají výhod praktikování ve městě a jdou na vesnici. Myslím, že to jsou individuální řešení, ale proveditelná řešení.

A jak je na tom naše školství?
V našem školství vidíme vlastně úplně to klíčové pro budoucnost téhle země. Pro nás je téma a hodnota rodiny naprosto rozhodující. Tudíž samozřejmě i děti, nastupující generace, kvalita jejich výchovy… A proto se chceme velmi významně soustředit na to, aby kvalita výuky odpovídala potřebám moderní společnosti a možnostem, které tento národ má. To znamená, těm schopnostem, které tady jsou. Chceme výrazně posílit možnosti ředitelů, aby odměňovali učitele podle jejich výkonnosti, aby měli volnost a zároveň i větší finanční prostor. Hovoříme o průměru, ale tak by to nikdy nebylo. Bylo by to vždy v závislosti na výkonu, bylo by to o zvýšení platů učitelů na 40 tisíc korun měsíčně.

Jak to vidíte s vysokým školstvím? Zavedli byste na vysokých školách školné?
Chceme se věnovat věcem, já jako mentor Realistů a moje strana, které se dají provést. To znamená, že si umím představit, že by spousta věcí, jako třeba zavedení školného, mohla za určitých okolností dávat smysl. Zároveň si ale neumím představit, že by pro tohle téma bylo v dohledné době v dané politické konstelaci v České republice nalezitelné řešení. Proto, jakkoliv víme, že je to důležité, není to pro nás momentálně priorita, kterou bychom řešili.

 

Celý přepis rozhovoru najdete zde na stránkách Realiste.cz, na webu najdete i odkaz na celý rozhovor na ČRO.

Zdroj: Realiste.cz / převzato z webu Českého Rozhlasu, irozhlas.cz

 

Zadavatel: Realisté, zpracovatel: QAP Production s.r.o.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24