S opalováním opatrně, meteorologové varují kvůli ozonu

15.06.2017 12:56

Zejména ve čtvrtek a následně v neděli bychom měli být s opalováním hodně opatrní. Meteorologové upozorňují, že množství ozonu bude v příštích dnech výrazně kolísat.

Bazén v Plzni na Slovanech

Pátek a sobota sice přinese přechodné ochlazení, nicméně už v neděli se začne zase výrazně oteplovat. S opalováním bychom měli být velmi opatrní.

V následujících dnech bude množství celkového ozonu poměrně hodně kolísat mezi normálním a mimořádně podnormálním stavem. "V důsledku toho lze zejména dnes (15.6.2017) a v neděli (18.6.2017) v poledních hodinách při jasné nebo skoro jasné obloze očekávat hodnoty UV indexu v nížinách na úrovni 8 až 8,5, na horách i mírně přes 9. Běžné polední hodnoty UV indexu při jasné obloze se v této době pohybují v nižších polohách kolem 6,8 až 7,1, na horách kolem 7,7," upozorňují meteorologové.

Hned po víkendu se pak teploty budou dostávat i na 30 stupňů a k tomu se přidá slunečná obloha. Novou týdenní předpověď čtěte zde.

Při takto vysokých hodnotách UV indexu se doporučuje:
• omezit pohyb venku mezi 11. a 15. hodinou letního času (doba reakce nechráněné pokožky při prvním pobytu na slunci je 15-20 minut)
• venku chránit pokožku lehkým oděvem
• na nezakrytou pokožku použít krém s ochranným faktorem alespoň 30
• chránit zrak slunečními brýlemi s UV filtrem

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24