S plzeňským pivem doputoval k papeži i unikátní zvon - FOTKY

20.04.2017 14:03

Také letos doputovala do Vatikánu na Velikonoce speciální várka piva Pilsner Urquell. V letošním roce předával ale sládek Václav Berka papeži na středeční audienci i další unikát...

3
321a

Orignálním darem, který známý plzeňský sládek předal přímo papeži Františkovi, je destikilový zvon, při jehož výrobě byl nezbytnou součástí také plzeňský ležák. Společně s  darem pro papeže doputovala do Vatikánu i požehnaná várka Pilsner Urquell.

Na cestu do Vatikánu se zásilka vydala na začátku dubna, kdy výpravě požehnal i plzeňský biskup Tomáš Holub. Podrobnosti najdete v článku zde.

Poprvé Pilsner Urquell do Vatikánu dorazil už v roce 1903, tehdy si ho na doporučení svých lékařů nechal z Plzně poslat papež Lev XIII. Podle dostupných informací si tehdejší hlava katolické církve plzeňské pivo velmi pochvalovala a nechala si ho pak dovážet pravidelně. Tuto více než sto let trvající tradici plzeňského piva obnovili v pivovaru před sedmi lety.

"Pivo čepované k příležitosti velikonočních oslav ve Vatikánu je uvařené podle původní receptury, ze stejných surovin, jaké v roce 1842 použil sládek Josef Groll, když uvařil úplně první várku Pilsner Urquell. Stejné pivo si před více než 100 lety dopřál i tehdejší papež Lev XIII. a v nezměněné podobě poputuje do Vatikánu i letos, když slaví už 175. narozeniny,“ doplňuje Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje.

Společně s velikonoční várkou piva putoval do srdce Říma speciální dar pro papeže Františka. Ten mu sládek Václav Berka předal na středeční generální audienci. Dar odkazuje k legendě, že všechny zvony na Zelený čtvrtek utichají a odlétají pro požehnání papeže do Říma. Deset kilogramů vážící a třicet centimetrů vysoký zvon, litý ze směsi mědi a cínu, vyrobila tradiční zvonařská dílna na Slovensku. Rodina Trvalcových si zvonařské řemeslo hýčká již druhou generaci a na fakt, že „jejich“ zvon se dostane až k papeži je náležitě pyšná.

"Ročně vyrobíme asi 15 zvonů různých velikostí a je mi velkou ctí, že se naše práce dostane až k samotnému papeži. Zvon pro Františka jsme vyráběli několik měsíců a zdobí ho například reliéf Baziliky svatého Petra,“ říká Michal Trvalec. "Je symbolické, že při výrobě zvonu nesmí chybět pivo, které používáme pro lepší přilnavost a pevnost formy. Nejlépe se nám osvědčil právě Pilsner Urquell, který obsahuje látky, které pomáhají scelení.“

Aby se vzácný objekt dopravil k papeži v pořádku, vyrobili mu plzeňští bednáři na míru speciální "kabátek“. Ručně vyrobený dřevěný obal chránil zdobený zvon po celou 1300 kilomterů dlouhou cestu k novému majiteli.

FOTO: Plzeňský Prazdroj

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24