QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Školáka vážně zranila pyrotechnika! Letěl pro něj vrtulník

23.12.2016 11:10

První případ vážného poranění od zábavní pyrotechniky vyšetřuje policie v regionu. Teprve 9letý chlapec utrpěl devastující poranění ruky a musel pro něj letět vrtulník.

FOTO_QAP_CZ (24)

Blížící se konec roku je tradičně ve znamení pyrotechniky. Velmi často při neodborné manipulaci dochází ke zraněním a první případ letošních svátků už musela řešit záchranka na Rokycansku. Malý chlapec tam od pyrotechniky utrpěl velmi vážné poranění.

"Chlapec ročník 2007 utrpěl devastující poranění horní končetiny a byl letecky transportován na emergency fakultní nemocnice," řekl k případu mluvčí záchranky Martin Brejcha.

Případem se začala zabývat i kriminálka. "Z dosavadního šetření vyplývá, že v souvislosti s manipulací s pyrotechnikou došlo k velmi vážnému poranění ruky malého chlapce. Veškeré okolnosti včetně toho, jak chlapec k pyrotechnice přišel, jsou nyní předmětem dalšího šetření," dodává mluvčí policie Hana Kroftová.

Konec roku je s podobnými případy a zraněními tradičně spojený. Policie tak znovu apeluje, aby byli lidé při manipulaci skutečně opatrní. 

Zásady pro bezpečnou manipulaci se zábavní pyrotechnikou:

  • dbejte na správný výběr - pozor na vlhkost výrobku, opatření výrobku českým návodem k bezpečnému použití, označením stupně nebezpečnosti
  • zabezpečte výrobek před dětmi
  • před použitím věnujte maximální pozornost návodu na použití a řádně postupujte dle těchto rad
  • vyberte vhodné místo a zkontrolujte, zda je v okolí dostatečně volný prostor (pozor na stromy, balkony, elektrická vedení...)
  • nepodceňujte nebezpečnost těchto výrobků, zejména, pokud jste při oslavách požili alkohol a používáte zábavní pyrotechniku společně s větší skupinou osob - je nutná bezpečná vzdálenost pro všechny přítomné
  • přesto, že při použití těchto výrobků nemáte obavy, mějte před jejich nebezpečností respekt

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24