Školy i školky v Plzni budou mít nutriční terapeuty

27.10.2016 14:59

Mateřské i základní školy v Plzni budou mít k dispozici nutriční terapeuty, kteří pomohou se skladbou jídelníčků. První ze škol už projevila zájem.

foto-qap-cz (2)

Nutriční terapeuti budou školám k dispozici zdarma, půjde o studenty Vyšší odborné školy zdravotnické v Plzni, konkrétně oboru Diplomovaný nutriční terapeut. Ti budou ve školních jídelnách vykonávat svou praxi.

Smlouvu o spolupráci mezi městem a Střední zdravotnickou školou a Vyšší odbornou školou zdravotnickou schválili radní. Zájem o nutriční terapeuty už takto projevila například 31. základní škola.

"Vyhláška o školním stravování stanoví, že strávníkům, jejichž zdravotní stav vyžaduje stravovat se s omezeními podle dietního režimu, může provozovatel stravovacích služeb poskytovat školní stravování v dietním režimu. Stejně tak je školním jídelnám uloženo, že výběr potravin, receptur, sestavení jídelního lístku a způsob přípravy jídel vydávaných v rámci dietního stravování provádí nutriční terapeut. Pokud by si ho ale školy platily, znamenalo by to pro ně finanční zátěž,“ vysvětlila Eva Herinková, náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí.

Spolupráce s vyšší odbornou školou tak situaci vyřeší bezplatně. Podle všeho službu nevyužijí všechny školy v Plzni, ale jen ty, na kterých se ve smyslu vyhlášky fakticky dietní stravování poskytuje. Odbor školství, mládeže a tělovýchovy bude působit jako koordinátor v této oblasti.

"Absolventi akreditovaného zdravotnického studijního oboru Diplomovaný nutriční terapeut, kteří budou ve školních jídelnách svou studijní praxi vykonávat pod odborným dohledem, jsou odborně způsobilí k výběru potravin, receptur, sestavení jídelního lístku a způsobu přípravy jídel vydávaných v rámci dietního stravování. Smlouva bude uzavřena na dobu neurčitou," dodává mluvčí města Eva Barborková.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24