Skvělý chléb, jedinečné jogurty…Ovčí krám je plný dobrot od farmářů

24.06.2018 9:31

Máte rádi produkty od farmářů? Chleba, co peče starý dobrý pekař v peci na černém uhlí, poctivé jogurty, paštiky, oleje… Pak určitě navštivte nový Ovčí krám v Plzni.

Ovčí krám (3)
Ovčí krám (1)Ovčí krám (2)Ovčí krám (3)Ovčí krám (4)Ovčí krám (5)Ovčí krám (7)Ovčí krám (6)Ovčí krám (8)Ovčí krám (10)Ovčí krám (9)Ovčí krám (11)Ovčí krám (12)Ovčí krám (13)Ovčí krám (14)Ovčí krám (15)Ovčí krám (16)Ovčí krám (17)CG0A1731CG0A1738CG0A1734CG0A1739CG0A1741CG0A1746CG0A1759CG0A1749

Černá ovce je statek plný zvířat v centru města, na Roudné nedaleko náměstí. Teď tady od letošního května funguje i farmářský obchod s názvem Ovčí krám.

Podle názvu by se mohlo zdát, že nabízí jen ovčí produkty, ale zdání klame. „Nemáme jen ovčí produkty, to souvisí s názvem Černá ovce,“ uvádí Soňa Rumlerová, zdejší vedoucí i prodavačka.

Obchod má našlápnuto být pravou farmářskou prodejnou. „Chceme se držet lokálnosti. Dnes bohužel některé farmářské obchody narůstají do rozměrů supermarketů. Ale to my do budoucnosti určitě nechceme. Dbáme na poctivost, aby šlo opravdu o produkty lokálních producentů, které nejsou v hypermarketech,“ říká Soňa Rumlerová a udává příklad jedné z dodavatelek: “Máme tady například jako dodavatele paní z Dolan, která to dělá opravdu celé sama od A do Z. A takových dodavatelů je většina.„

Ovčí krám (4)

 

K mání je velká nabídka džemů a marmelád, olejů, paštik, řemeslných piv, moštů i mléčných výrobků. „Oleje máme hodně kvalitní. Češi mají pocit, že nejlepší je panenský olivový olej, ale těch alternativ kvalitních olejů je strašně moc. My máme zastudena lisované oleje, a ty jsou hodně kvalitní dokonce i slunečnicové a řepkové,“ vysvětluje Soňa Rumlerová.

Ovčí krám nabízí zastudena lisový makový olej, olej z vlašských ořechů, dýňový nebo třeba arašídový olej. I další jsou podle vedoucí obchodu výtečné. „Arašídový je výborný do asijské nebo studené kuchyně, a také do salátů.“

A protože tyto oleje nejsou vhodné na smažení, nabízí zde i kokosové oleje. Zcela výjimečné jsou pak oleje, které do Ovčího krámu vozí dodavatel až ze Španělska. „Jsou to oleje z rodinné farmy z Andalusie, které mají aciditu pod 0,1, což je téměř nevídané,“ říká Soňa.  

CG0A1738

Zdejší vedoucí obchodu si nemůže vynachválit také mošty z moštárny pana Hrušky kousek od Manětína. „To nejsou žádné ředěné mošty. Vím, že jsou trošku dražší, ale jsou opravdu výborné a hutné, jazyk tam úplně zaboříte.“

K mání jsou i řemeslná piva, tedy zlatý mok z malých pivovarů, nebo vína z Moravy, a to i ze starých tzv. přirozeně rezistentních odrůd. K pivu a vínu se pak hodí další nabízená pochutina. „Sušené maso z Tymákova, výborné k pivu, na výlet, i pro lidi, co si hlídají stravu,“ ukazuje Soňa maso s nejrůznějšími příchutěmi.

Nejvíce na odbyt jdou podle ní ale mléčné výrobky. V nabídce jsou jak kravské výrobky, tak ovčí. „Jogurty, zákysy apod. v opravdu výtečné kvalitě. Ovčí jogurt, to je fakt delikatesa, nic lepšího jsem nejedla. Máme i ovčí mléko.“  

A co by to bylo za správný krám, aby tady neprodávali ten nejlepší chleba.

„Nejlepší chleba je dnes pšenično-žitný kváskový chléb pečený na uhlí, dělá ho například pan Kanta v Touškově. A ten mi tu máme. Tyhle pece na uhlí už postupně mizí a udělat dobrý chleba je dnes opravdu umění,“ vysvětluje Soňa.

Ovčí krám (13)

A ještě něčím je tento obchod výjimečný.

Nabízí i vlastní produkci a veškeré výrobky testují zdejší kuchaři přímo v kuchyni. Co nevyhovuje při vaření, nesplňuje přísné podmínky filozofie tohoto obchodu, to se prostě neprodává.

Soňa nám ukazuje vlastní produkty Černé ovce. „My máme z vlastní produkce paštiku, demi-glace, prase v sádle, kachní konfit, to je jemňoučké kachní maso v sádle. Namaže se na chleba, je to opravdu pochoutka. To samé vepřové maso v sádle.“

Do budoucna obchod plánuje ještě další a další produkty. Například bylinky, vývary, kořenovou zeleninu a rozšířenou nabídku bezlepkových produktů. V současné době už nabízí i bezlepkové směsi na pečení, které tu testoval speciální bezlepkový kuchař. „Všechno bylo výborné, i pizza,“ svěřila se prodavačka.

 

Otevírací doba

Pondělí – Pátek 11:00 – 19:00

Sobota 11:00 – 17:00

Obchod najdete v areálu Černé ovce v Plzni, přístupný je z ulice Na Roudné.

foto: QAP.CZ, Černá ovce

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24