QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Sládek plzeňského pivovaru získá nejvyšší ocenění Plzně

27.10.2016 18:45

Sládek plzeňského pivovaru Ivo Hlaváček získá v pátek in memoriam nejvyšší ocenění města, a sice čestné občanství. Slavnostní ceremoniál se chystá na 28. října.

lide-hlavacek-st

Nestor českého pivovarnictví a dlouholetý sládek plzeňského pivovaru Ivo Hlaváček bude v pátek 28. října slavnostně vyznamenán čestným občanem Plzně.

In memoriam mu bude uděleno nejvyšší ocenění Města Plzně za jeho velký podíl na rozvoji českého pivovarství a zachování původního výrobního postupu plzeňského ležáku, který je významným symbolem města.

Plzeňský sládek patřil do rodiny, jež byla spjata s pivovarnictvím po generace. Letos by oslavil 90. narozeniny. Příběh slavného pivovarského rodu Hlaváčků je nejlepším příkladem předávání tradic pivovarského řemesla po několik generací, což je jeden z nezbytných pilířů zachování stálé chuti a kvality originálního plzeňského ležáku. Není přesně známo, kdo se jako první v rodě Hlaváčků začal zabývat vařením piva. Jisté však je, že pivovarské řemeslo se v této rodině přenáší už minimálně po čtyři generace, z toho tři si předaly symbolické žezlo přímo v plzeňském pivovaru. Ve 20. letech ho totiž získal František Hlaváček a pak jej předal svému synu Ivovi.

"V pivovaru jsem se v podstatě narodil a žil v něm po celý svůj život,“ říkával Ivo Hlaváček, který kraloval plzeňskému pivovaru od roku 1958 po třicet let, než ho vystřídal další následovník – jeho syn Jan.

Čestné občanství města Plzně si Ivo Hlaváček zasloužil zejména za to, že se mu v Plzeňském Prazdroji podařilo udržet náročný technologický výrobní postup piva Pilsner Urquell i v dobách, které udržení vysoké kvality a ověřených technologických postupů příliš nepřály. Při výstavbě varen Prazdroje v letech 1969/1970 odmítl totiž všechny neověřené experimenty a zasadil se o použití klasických maloobjemových měděných varních souprav. Na počátku 80. let minulého století se zasadil také díky svému odbornému rozhledu o výstavbu nové sladovny, díky které má Plzeňský Prazdroj i dnes možnost připravovat svůj vlastní, jedinečný slad plzeňského typu.

Pivovarnictví pro něj představovalo nejen zaměstnání, ale také poslání a celoživotní radost. Byl jedním z prvních kandidátů věd v pivovarském oboru a vychoval celou nastupující generaci českých pivovarníků, kteří nyní šíří slávu českého piva dál po světě. V roce 2002 byl uveden do Síně slávy českého pivovarství a sladařství.

"Ivo Hlaváček je jednou z nejvýznamnějších osobností českého pivovarství. Byl jedním z pilířů, na kterých stojí dnešní celosvětový úspěch plzeňského ležáku, symbolu našeho města. Zároveň se podílel na vědecké činnosti v oblasti pivovarství, vzdělávání nové generace českých sládků, takže prostřednictvím své práce přispěl k vytváření jedinečného jména města Plzně,“ uvedl k ocenění plzeňský primátor Martin Zrzavecký.

FOTO: Plzeňský Prazdroj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24