QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Slečna Julie vtančí na scénu plzeňského divadla ve světové premiéře - FOTKY

04.01.2017 17:18

Originální premiéra se chystá už v tomto týdnu na Malé scéně DJKT. Slavný román Slečna Julie uvidí diváci poprvé jako balet. Podívejte se na fotky!

Slavné drama Augusta Strindberga Slečna Julie se poprvé objeví v repertoáru Divadla J. K. Tyla. Překvapivě ne jako činohra, ale v tanečním pojetí Libora Vaculíka. Na Malé scéně DJKT bude inscenace k vidění poprvé 7. ledna.

Uznávaný choreograf Libor Vaculík, který v březnu oslaví významné životní jubileum, je v plzeňském baletu stálým hostem a jeho inscenace jsou velmi oblíbené. Za všechny jmenujme alespoň tituly Čachtická paní, Edith – vrabčák z předměstí, Malý pan Friedemann, Psycho, Freddie – The King off Queen nebo Romeo a Julie. Libor Vaculík působí v mnoha baletních souborech v České republice i na Slovensku a díky své schopnosti vyjádřit tancem velké dramatické osudy, city i vztahy mezi postavami, je jako choreograf zván i k tvorbě operních, operetních a muzikálových produkcí.

Pro Malou scénu DJKT si Libor Vaculík vybral neotřelou předlohu a rozhodl se provést zdánlivě nemožné, totiž převést do taneční podoby Strindbergovu Slečnu Julii, dílo, které se v době svého vzniku, tedy v roce 1888, stalo manifestem nového směru, naturalismu. Příběh milostného vzplanutí urozené slečny a jejího sluhy, končící sebevraždou hlavní hrdinky, byl ve své době považován za velmi kontroverzní.

„Převedení tohoto dramatu do taneční podoby je pro mne, jako pro tvůrce, obrovskou výzvou! Samotný děj se dá krásně zhustit, ale spíš než na popisné vyprávění se soustředím na psychologii postav,“ prozrazuje choreograf, který si k dokreslení příběhu vybral hudbu lotyšského skladatele Pēterise Vaskse, z jehož skladeb vytváří Petr Malásek hudební koláž. „Jeho hudba je nesmírně citová, intimní a výbušná. Myslím, že spojení soudobé klasické hudby výborně funguje s vizuální podobou inscenace, která ctí dobu vzniku díla,“ vysvětluje.

V titulní roli Slečny Julie se představí Jarmila Dycková, roli kuchařky Kristiny alternují Kristýna Piechaczková a Kristýna Potužníková, Jeana tančí hostující Marek Lhotský, v menší roli hraběte účinkuje nestárnoucí tanečník Jiří Žalud. „Od začátku mi bylo jasné, že Slečnou Julií bude Jarmila Dycková, je tvárná, umí dobře dělat klasiku i můj styl. Představitele sluhy Jeana jsem hledal tak, aby typově odpovídal roli a aby dobře vypadal,“ říká Libor Vaculík.

FOTO: Pavel Křivánek

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24