Sloninec plzeňské zoo je blíž k realitě. Dostane peníze na projekt

16.04.2017 10:47

Plzeňská zoo by se přece jen po letech úsilí mohla dočkat slonince. Město dá peníze na projekt. Sloninec by měl vyrůst na loukách naproti zoo.

IMG_0242

Vedení Plzně rozdělovalo přebytek z hospodaření a krom jiných se dostalo i na projekt na výstavbu slonince u plzeňské zoo.

"Počítá se s částkou čtyři miliony korun na zpracování projektové dokumentace projektu Sloni na Mži, a to za předpokládané finanční podpory Plzeňského kraje," informovala mluvčí magistrátu Eva Barborková.

O stavbě areálu pro slony se hovoří už řadu let. V poslední době se nicméně ledy hnuly a existuje už i několik variant, jak by sloninec měl vypadat. O plánech na stavbu slonince mluvil ředitel zoo už v závěru loňského roku, kdy vrcholilo úsilí ohledně shánění peněz na projektování. "Pokud seženu peníze na projekt, tak zhruba rok se bude projektovat, protože to je velmi složitá stavba. Pak dva roky platí stavební povolení, které se může prodlužovat. Za rok a půl můžeme mít teoreticky stavební povolení a číhat připravení s tím projektem," řekl tehdy ředitel zoologické zahrady Jiří Trávníček.

Stavba by měla podle předběžných plánů mít 14 hektarů, z toho 12 hektarů by mělo být zastavěno, samotní sloni by pak měli být na zhruba třech hektarech. Sloninec má vyrůst na pozemcích naproti zoo za parkovištěm. Zoologická zahrada už má dokonce i vykoupené pozemky. O naplnění slonince zoo strach nemá. Potenciálních obyvatel nového slonince v Plzni by mělo být dost.

Zatím není přesně jasné, jak by sloninec měl vypadat. Každopádně v úvaze přichází hned několik variant s cenou mezi 200 až 450 miliony.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24