QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Špičák hostil elitní závod, poprvé ho ovládl Čech - FOTKY

23.07.2018 6:53

250 bikerů a bikerek z 28 zemí světa se sjelo o víkendu na šumavský Špičák. Závodilo se celkem v pěti kategoriích. Přinášíme fotky, výsledky i reakce bikerů.

Sehnal uprostřed_Lebl uplně vpravo Sehnal uprostřed_Lebl uplně vpravo
Jan BártováMonika Hrastniková_vítězka Elite womenŠampus vítězůSehnal uprostřed_Lebl uplně vpravoVítěz Stanislav Sehnal

Vítězem European Downhill Cupu (EDC) na šumavském Špičáku se poprvé v elitní kategori mužů stal Čech – Stanislav Sehnal. V ženách vyhrála Slovinka Hrastniková. Martin Lebl navíc skončil pátý a Antonín Král devátý. Bártová byla v „Elite“ žen čtvrtá.

Počasí bylo po oba dny hodně rozdílné. Sobotní kvalifikace se jela na rychlé, prašné trati, zatímco nedělní finálové jízdy na deštěm prolité „skluzavce“. Sjezd z vrcholu Špičáku byl podle slov většiny bikerů nesmírně obtížný a absolvovat ho bez chyb, bylo prakticky nemožné. Stejně jako dostat se pod magickou hranici 3 minut.       

Vítězem čtvrtého závodu pětidílné série European Downhill Cupu (EDC) se na šumavském Špičáku časem 3:05 minut stal mezi 117 účastníky elitní kategorie mužů Stanislav Sehnal. Teprve v devátém ročníku tak zvítězil na Špičáku poprvé Čech.

Vítěz Stanislav Sehnal

„Skvěle jsem zajel především v sobotní kvalifikaci, tam jsem jel skoro bezchybně V neděli už jsem kupil chyby, ale žádné extrémní jsem se nedopustil a od poloviny trati už jsem se cítil dobře. Sice jsem měl pořád pocit, že musím něco dohánět, protože se mi zdálo, že jsem klíčové úseky pokazil. No asi ne tolik, když mi to nakonec vyšlo," řekl po závodu Stanislav Sehnal.  

 

Druhý dojel Němec Joshua Barth se ztrátou 55 setin vteřiny a třetí Novozélanďan Bryn Dickerson (- 3,92 vteřiny). Elitní kategorii žen vyhrála vedoucí sjezdařka seriálu EDC Slovinka Monika Hrastniková časem 3:39 minut.

Jana Bártová (- 5,31 vteřin ztráta na vítězku Hrastnikovou) letos jako jediná Češka ve startovním poli jela na Špičáku v sérii EDC už pošesté. Předloni vyhrála, loni dojela třetí, letos to bylo za „brambory“, tedy čtvrté místo v konkurenci 20 bikerek. Před ní se dostaly druhá Janine Hübscheová ze Švýcarska (- 41 setina vteřiny) a třetí skončila Němka Sandra Rübesamová (- 1,05 vteřin).

“Já už jezdím jenom pro radost, na MS ani na další závod EDC se nechystám, takže jsem se čtvrtým místem spokojená. Hlavně dnes byla trať především v horním úseku extrémně těžká, hrozně klouzal, dala mi hodně zabrat. Naštěstí až v cíli jsem prorazila pneumatiku, takže mi to nestálo dobrý výsledek, svěřila se po závodu čtvrtá Jana Bártová.      

Jan Bártová

 V mužské kategorii U19 bral zlato Australan Patrick Butler, v U17 Slovinec Marko Niemiz. V kategorii Masters (ročník narození 1988 a starší) zopakoval loňské vítězství mezi 24 „veterány“ Frank Hedwig (Německo) před Švýcarem Fabianem Buschorem a Dánem Madsem Widemannem. Opět čtvrtý jako loni dojel Tomáš Brožík z Dobřan.   

Na odměnách se letos celkem vyplatilo téměř 6 000 eur. Na „prize money“ dosáhlo 8 nejlepších v obou elitních kategoriích (vítězný muž i žena získají každý 600 eur). V ostatních kategoriích se pak odměna vyplácela třem nejlepším.

Závody sledovalo během celého víkendu cca 2000 diváků. Celá série iXS European Downhill Cupu nyní vyvrcholí finálovým závodem na přelomu srpna a září v rakouském Brandnertalu. Pak už se jede MS ve švýcarském Lenzerheide (4.-9. září).

  

Kompletní výsledky špičáckého závodu včetně časů najdete na: https://www.ixsdownhillcup.com/media/45801.pdf

foto: Ski Bike Špičák

 

 

 

     

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24