QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Špičková akrobacie i historické unikáty! Den ve vzduchu je za dveřmi

18.04.2018 9:48

Největší letecká show na západě Čech je po roce opět zpátky. Letiště AK Plasy bude v závěru dubna dějištěm dalšího ročníku Dne ve vzduchu. Na co se můžeme těšit?

Den ve vzduchu 2017 (3)

Poslední dubnový víkend (28. a 29. dubna) bude letiště v Plasích na severním Plzeňsku opět dějištěm největší airshow v rámci regionu. Den ve vzduchu letos významně podpořil Plzeňský kraj. Akce se ponese mimo jiné v duchu oslav 100. výročí vzniku Československa.

Hlavní hvězdou mezi letouny bude MiG 15-UTI. Tato legenda létala v historii také kolem Plzně, když ve druhé polovině minulého století patřila československému letectvu a sídlila na letišti v Líních. V letošním roce předvede MiG 15-UTI na letišti v Plasích společnost Czech Flying Legends z Hradec Králové. "Kamufláž letounu je v českých barvách a nese na trupu číslo 2514. Toto číslo nesl stroj MiG 15-UTI z 30. stíhacího bombardovacího leteckého pluku, který působil až do roku 1982 na letišti v Hradci Králové. Odlišností od původního zbarvení je ´tygří´ zbarvení na kýlu, kterým se letoun hlásí ke spolupráci s NATO Tigers Association,“ říká Josef Miřácký z Flying Legends.

V rámci oslav 100 let od založení Československa se v Plasích představí opravdová lahůdka, kterou je celodřevěné letadlo Avia BH-1. Letoun, který byl vyrobený v roce 1920, byl vůbec prvním moderním a zcela originálním strojem celodřevěné konstrukce společnosti Avia. "Letoun Avia BH-1 byl v roce 1920, na První československé mezinárodní letecké výstavě, oceněn dokonce prezidentem republiky T. G. Masarykem finančním darem 100 000 korun. Díky daru a následné státní zakázce na výrobu vojenských letounů společnost Avia nezanikla,“ říká majitel a expert na historii letadel Marcel Sezemský.

Na své si přijdou také milovníci akrobatického létání. Organizátoři už potvrdili, že pozvánku také v letošním roce přijal vicemistr světa Red Bull Air Race 2017 Martin Šonka. I přes svůj nabitý program v rámci sezóny dorazí, a to v podstatě hned po závodu v Cannes. "Vše se povedlo domluvit, takže máme upřímnou radost, že se Martin opět objeví v Plasích,“ říká předseda AK Plasy Vladimír Dlouhý.

Nad Plasy jako tradičně zaburácí gripeny. Armáda ČR představí i bojový vrtulník...

Každý rok symbolicky zahajují letecký program letouny Armády ČR. Jinak tomu nebude ani letos. Armáda přislíbila účast "Králů českého nebe" JAS 39 Gripen a představí také bojový vrtulník Mil Mi-24. Obří stroj dostal přezdívku Satanův koráb a je i s otáčecími rotory více než 21 metrů dlouhý, jeho rozpětí křídel činí 6 a půl metru a může letět až tří set kilometrovou rychlostí.

Diváci se mohou těšit také na opravdu unikátní závod, který nemá obdoby. Proti sobě se totiž postaví elektroletadlo a elektromobil. "Tento závod se dá označit jako souboj budoucnosti nebo také závod bez hluku. Na 100 % nabité stroje poháněné elektřinou určitě pobaví a my jsme sami zvědaví, kdo nakonec zvítězí,“ dodává hlavní organizátor Jiří Pěč.

Podrobný program najdete na webu www.denvevzduchu.cz.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24