Srážek aut se zvěří přibývá. Kde jsou rizikové úseky?

07.05.2017 18:49

Srážek aut se zvěří na silnicích v regionu opět přibývá. Často nehoda končí jen pomačkanými plechy, někdy jde ale i řidičům skutečně o život...

srnka

Jedna z nejvážnějších nehod, kdy po střetu auta se srnkou musel dokonce zasahovat vrtulník záchranky, se odehrála v listopadu loňského roku na Domažlicku (více zde). I když se to na první pohled nezdá, srážka s lesní zvěří může mít těžké následky už v rychlosti 80 kilometrů v hodině.

Přesto jsou zde možnosti jak toto riziko snížit. "Mezi takové můžeme zařadit předvídání, snížení rychlosti jízdy a zvýšená opatrnost v místech, kde můžeme výskyt zvěře předpokládat. Právě v lesních úsecích, nebo na komunikaci mezi poli lze výskyt zvěře očekávat. Pokud při jízdě vidíme v blízkosti silnice zvěř, je vhodné přepnout dálková světla na potkávací, abychom předešli oslnění zvěře. Někdy pomůže i zatroubit a tím zvěř vyplašit. Pokud vidíme u silnice zvěř, nebo nám již dokonce přes cestu přeběhne, vždy počítejme s tím, že nejde o jedince a další zvěř nám může vběhnout do jízdní dráhy," říká mluvčí policie Hana Kroftová.

Jen pro zajímavost, už při rychlosti 60 kilometrů v hodině může statný jelen působit na auto silou, která je srovnatelná s hmotností dospělého slona, což je 5 tun. I normální srnka ale může způsobit vážné následky, u ní jde při stejné rychlosti o sílu skoro tuny.

Jen na Rokycansku v letošním roce došlo už ke skoro třem desítkám takových nehod. "Za letošní rok vyjížděli dopravní policisté k 27 případům střetu se zvěří. Mezi nejčastější místa, kde k těmto událostem dochází, patří úsek silnice II/ 605 mezi obcemi Svojkovice a Rokycany a také u obce Cekov. Častějším místem je i silnie II/232 mezi obcemi Osek a Březina," dodává policejní mluvčí.

Rady a infromace k nehodám se zvěří najdete také na www.ibesip.cz.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24