Stará pošta v Klenčí pod Čerchovem ožívá

07.10.2015 9:22

Budova Staré pošty v Klenčí pod Čerchovem se mění v Dům přírody Českého lesa. Nabídne nejrůznější akce, 3D model krajiny a další atrakce. Čtěte podrobnosti.

Dům Českého lesa

Budova Staré pošty v Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku se už za několik měsíců stane dalším cílem výletů v regionu. Objekt prochází přestavbou na Dům přírody Českého lesa. V budoucnu tak nabídne program nejen pro věřejnost, ale i pro školy.

Za projektem stojí městys Klenčí pod Čerchovem, Agentura ochrany přírody a krajiny, Regionálního pracoviště Správy CHKO Český les a skupiny architektů ateliéru VAS. "V Domě přírody se projdete krajinou Českého lesa od počátků jejího osídlení člověkem až dodnes. Procházka začíná ve starém bukovém pralese, pokračuje první kolonizací ve 12. století, dále se projdete venkovskou krajinou a zažijete masivní rozvoj sklářství, ke kterém došlo ve 13. – 17. století. Podíváte se, jak krajinu změnila industrializace, kdy vymizely původní bukové porosty a byly nahrazeny smrkovými monokulturami a poté zjistíte, jaké změny krajina prodělala v poválečném období a jak vypadá dnes," přibližuje Barbora Nováková ze Správy CHKO Český les.

Dům přírody Českého lesa nabídne interaktivní expozici i 3D model přírody. Děti bude provázet čáp...

Součástí expozice bude i 3D model krajiny Českého lesa, na kterém poběží animovaný film zachycující důležité historické momenty, které se podílely na formování současného vzhledu krajiny Českého lesa. Zkrátka ovšem nepřijdou ani nejmenší návštěvníci. Interaktivní expozicí je totiž bude provázet čáp bílý, seznámí je se svým životem a podívají se, jaký výhled má ze svého hnízda. Děti se také na chvíli promění v přírodovědce a budou prozkoumávat přírodu Českého lesa pod lupou.

"Na závěr expozice návštěvníci shlédnou film o Českém lese na téma člověk a příroda. Ukazuje zajímavá místa, kde došlo k propojení činnosti člověka a přírody. Zároveň film slouží jako pozvánka na výlety do Českého lesa," dodává Barbora Nováková.

Dům přírody nabídne kromě expozice nejrůznější vzdělávací programy, akce zaměřené na tradiční řemesla a folklór. Program nebude určený jen čistě pro veřejnost, ale také pro školy. Nový cíl turistů v Plzeňském kraji by se měl otevřít už v únoru příštího roku.

FOTO: atelier VAS

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24