QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stavba lávky ve stříbrském parku jde do finiše! Úpravy budou pokračovat - FOTKY

21.09.2018 8:52

Stavba lávky v městském parku ve Stříbře se přiblížila dokončení. Už na konci září bude hotovo. Při stavbě se musela použít i speciální lesní lanovka.

3
31245

Stavba lávky přes údolí Těchlovického potoka je aktuálně jednou z největších stavebních akcí ve Stříbře. Je součástí kompletního zvelebování městského parku. Už před lávkou došlo i na revitalizaci bylinného, keřového a stromového patra, stejně tak jako na opravu hradeb.

"Návštěvníkům i obyvatelům města se díky lávce zkrátí a zpříjemní cesta z i do centra. Lávka vyšla na 8 milionů a byla hrazena plně z rozpočtu města. Hotová bude do konce měsíce," říká starosta města Karel Lukeš.

Samotná stavba nebyla ovšem vůbec jednoduchá. V nepřístupném terénu nemohl být použitý jeřáb, hledaly se proto jiné technologické postupy. Nakonec se na stavbě podílela Výzkumná stanice Křtiny, která se zabývá vývojem a výrobou lesních lanovek. Vzhledem k tomu, že lanovka nesměla být upevněná na stromy, aby nedošlo k jejich poničení, museli pracovníci výzkumné stanice využít umělé kotvy.

I tak byla stavba náročná. "Pro specifické podmínky stavebních prací, kdy byla na rozdíl od běžné dopravy vytěženého dříví nutná co nepřesnější manipulace s přepravovanými dílci lávky, bylo nezbytné upravit brzdné síly lanovky i pracovní postupy. Například spouštění nákladu se provádělo nuceným odvíjením lana z bubnu, na rozdíl od běžně používaného spouštění přes pásovou brzdu," uvedl Tomáš Halámka ze Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně.

Samotnou dostavbou lávky ale úpravy v parku nekončí. Dojde i na další akce, které by měly obyvatelům zvýšit komfort při průchodu parkem. "V další etapě by měly být upraveny hlavní cesty v parku navazující i na tuto lávku. Navíc bude ještě instalováno veřejné osvětlení," dodává starosta města.

FOTO: Karel Lukeš
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24