QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stavba polygonu pro autonomní auta u Stříbra má zelenou - VIZUALIZACE

19.03.2018 13:52

U Stříbra by měl vyrůst obří polygon pro testování a vývoj autonomních vozidel. Záměr už schválilo i zastupitelstvo města. Nyní se tak rozebíhají další jednání.

Vizualizace_uvnitr_tn
Vizualizace_uvnitr_tnPolygon_vizualizace_tn

Polygon zaměřený na vývoj a certifikování vozidel s autonomním řízením má vyrůst u Těchlovic. Zastupitelstvo Stříbra už odsouhlasilo úpravu územního plánu tak, aby stavbu v budoucnu umožnil. Pro bylo 13 ze 14 přítomných členů zastupitelstva, jeden se zdržel.

"Děkuji městu Stříbru za takto širokou podporu. Jakmile bude polygon v provozu, přivede do Stříbra špičkové automobilové vývojáře z celé Evropy; najde v něm zaměstnání celá řada vysokoškolsky vzdělaných odborníků. Opravdu věřím, že je to pro město Stříbro výjimečná příležitost. A stejně tak pro celou Českou republiku. Vývoj aut, která se umí řídit sama, totiž představuje možná ten nejnáročnější IT a strojírenský problém, na kterém dnes svět pracuje. Musíme být součástí jeho řešení, aby se u nás mohl dál rozvíjet špičkový automobilový výzkum a vývoj,“ říká Milan Kratina, CEO skupiny Accolade.

"Společně s případnou výstavbou polygonu chceme, ve spolupráci s krajem, vyřešit dlouho připravovaný severní obchvat města,“ říká starosta města Stříbra Karel Lukeš. "Doprava ve Stříbře je nárazově hodně složitá a kraj má v plánu obchvat vybudovat již řadu let,“ připomíná Lukeš.

Zastupitelstvo města pověřilo jednáním s investorem o připravovaném polygonu místostarostu Martina Záhoře. "Výstavba polygonu by Stříbru jen na dani z nemovitosti přinesla každoročně přes pět milionů korun navíc do městského rozpočtu. Zásadní samozřejmě je najít takovou podobu projektu, která bude pro občany města výhodná. O tom s investorem jednáme,“ dodává místostarosta města Stříbra Martin Záhoř.

Na projektu polygonu již nyní skupina Accolade spolupracuje s Českým vysokým učením v Praze, konkrétně s Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky, i s Vysokým učením technickým v Brně. VUT Brno se věnuje optimalizaci povrchů na polygonu; ČVUT se zabývá kybernetikou. Polygonu by se měly věnovat například některé studentské závěrečné práce. Zájem o rozvoj polygonu už projevilo například také Centrum aplikovaného výzkumu Nevadské univerzity ze západu USA a někteří výrobci komponentů.

Samotný provoz na polygonu odpovídá velmi málo vytížené okresní silnici, která je schovaná za zeleným valem. Obyvatelé v okolí by tak neměli pocítit žádné zvýšení hluku nebo zatíženost zplodinami.

VIZUALIZACE: Accolade

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24