QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Strážníci převzali ocenění za záchranu životů a mimořádné činy - FOTKY

24.04.2018 19:14

Ocenění dnes převzalo na plzeňské radnici přes sedm desítek strážníků a zaměstnanců městské policie. V Lobzích zachránili dívku před znásilněním. Pomohli i muži, který zkolaboval na ulici. 

4
12356

Ocenění za mimořádný čin převzal například strážník, který zabránil znásilnění dívky v Lobzích nebo dva městští policisté, kteří zachránili život dítěte alergického na včelí bodnutí. Jejich další kolegové byli ocenění za záchranu životů několika sebevrahů nebo za první pomoc muži, který zkolaboval na ulici. Další strážníci evakuovali ze zakouřené budovy její obyvatele a domácí zvířata.

Věrnostní ocenění převzali příslušníci, kteří v řadách městské policie slouží 25, 20, 15, 10 a pět let a dosahují vynikajících výsledků.

"Každý den riskujete, řešíte konfliktní situace, nasazujete často své životy pro záchranu našich občanů a já jsem moc rád, že nyní vám za vaši odvahu a pomoc můžu poděkovat. Nemám jen politickou zodpovědnost za fungování čtvrtého největšího sboru městské policie v naší zemi, ale převzal jsem také lidskou čest nad záštitou strážníků. Na vaši práci dostávám opravdu velmi často pozitivní reakce. Vaše práce pro bezpečnost města je nezpochybnitelná,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

Medaile cti  pak obdrželi primátor Martin Zrzavecký, za zásluhy o rozvoj Městské policie Plzeň, prevenci kriminality a zajišťování bezpečnosti osob a ochrany majetku v městě Plzni a vedoucí Odboru sociálních služeb  Alena Hynková za zásluhy v oblasti prevence kriminality a spolupráci s městskou policií.

Součástí slavnostní akce bylo také předání odznaků vybraným strážníkům, kteří se  stali  novými členy "Týmu krizové pomoci Městské policie Plzeň“. Tým vznikl v roce 2012 a má 16 členů.

 

Ocenění za mimořádný čin obdrželi:

Šárka Timofiová převzala za nadstandartní činnost při začlenění osoby bez domova zpět do společnosti ocenění za mimořádný čin. Její pomoc kvitovali rodiče mladíka, kterému pomohla k návratu do standartního života. Dodnes je jak s nimi, tak s mladým mužem v kontaktu. Městská policistka si také odnesla Stuhu „za statečnost.“ Ve svém osobním volnu zasáhla proti útočícímu psovi, jenž napadal obyvatele a jejich psy na sídlišti Lochotín. K události došlo na počátku prosince loňského roku.

Michael Schovánek dne 3. září v nočních hodinách ve svém osobním volnu zabránil svou pohotovou reakcí znásilnění dívky v Lobzích. Pachatele činu zadržel, zpacifikoval a předal státním policistům.

Artur Tereščenko a Ondřej Polata zadrželi v noci na 21. února 2018 mladíka, který společně se svými kamarády vnikl do objektu plaveckého bazénu na Lochotíně. Tam se pachatelé vloupali do potravinových automatů, poškodili interiér a způsobili další škodu na majetku.

Martin Auterský a Jakub Švihla dne 25. března 2017 v brzkých ranních hodinách zabránili mladému muži ze Slovenska, aby ukončil svůj život pod koly tramvaje přijíždějící do zastávky MHD na náměstí Republiky.

Kateřina  Barfusová a Ladislav Kur obdrželi ocenění za příkladnou pomoc 22. července 2017 nezletilé dívce trpící alergií, kterou bodla včela.  Strážníci se o ni postarali, přivolali zdravotnickou záchrannou službu, o jejím stavu informovali její matku a zavolali také Policii České republiky, protože dívka byla okradena o mobil a obuv, když se koupala ve vodních plochách v Lobezském parku

Helena Hájková dne 23. června 2017 poskytla společně s kolegou nezbytnou první pomoc muži, kterého nalezli ležet s rozsáhlým krvácejícím poraněním na hlavě v Plzni na křižovatce ulic Koterovská a Plzenecká. Muž skončil v péči záchranářů, které hlídka přivolala.

Martin Machulda a Jan Lang dne 15. ledna 2018 ráno vypátrali seniorku volající o pomoc,  kterou postihla akutní zdravotní indispozice.  K události došlo v novostavbě rodinného domu na Valše. Ženě poskytli  profesionální první pomoc. Záchranářům pak pomohli s transportem pacientky se silnou nadváhou na nosítkách z domu až do sanitního vozu.

Bohumila Kreuzerová byla oceněna za tvůrčí přínos při spuštění elektronického docházkového systému Powerkey, který přispěl k zefektivnění práce jeho uživatelů a úspoře finančních prostředků organizace. 

 

Stužkou za záchranu života byli oceněni:

Jiří Melichar a Jaroslav Motyčka, kteří překazili 16. září 2017 sebevraždu muži, jenž se chtěl ve vozidle udusit výfukovými plyny.

Petr Malina a Petr Tatýrek poskytli  profesionální první pomoc staršímu muži, který 12. dubna letošního roku zkolaboval na ulici. Nejevil známky života, proto strážníci přistoupili k bezodkladné resuscitaci a v ní se střídali a poté pokračovali s lékařem zdravotnické záchranné služby. Společnými silami se podařilo muže stabilizovat.

Milan Andrle, Jindřich Březina a Jan Lang zachránili muže, který se pokusil ukončit svůj život oběšením na textilním opasku 15. dubna letošního roku v Borském parku. Strážníkům se ho podařilo zavčas vypátrat, odříznout ho z oprátky a resuscitací u něj obnovit životní funkce.

Stuhu za statečnost převzali:

Tomáš Hein a Luděk Kotyl, kteří 17. května loňského roku evakuovali ze zakouřené budovy v Prokopově ulici, kde hrozil vznik rozsáhlého požáru, šest obyvatel a domácí zvířata.  

FOTO: Městská policie Plzeň 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24