QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stromy na Jiráskově náměstí jsou opět hlavní téma! Chystá se debata

12.09.2018 7:01

Budoucí řešení zeleně v rámci revitalizace Jiráskova náměstí v Plzni se opět dostává do centra pozornosti. O budoucí podobě se bude v tomto týdnu znovu diskutovat.

1 (4)

Téma revitalizace Jiráskova náměstí v Plzni a zejména řešení zeleně v lokalitě se bude znovu diskutovat. Připravuje se další beseda s veřejnosti. Proběhne už ve čtvrtek 13. září od 17 hodin přímo v parku na Jiráskově náměstí.

Na otázky občanů budou odpovídat architekti vítězného návrhu obnovy daného prostranství, organizátoři projektu, zástupci druhého plzeňského obvodu i vedení města.

"V návaznosti na připomínky některých občanů ke kácení stromů na Jiráskově náměstí jsme prověřili možnosti, jak zmírnit zásahy do parkových ploch při úpravách tohoto náměstí. Architekti vítězného návrhu nyní přišli s dílčími úpravami, se kterými chceme seznámit občany, jež bydlí v okolí Jiráskova náměstí,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář, který se setkání také zúčastní. "Kácet se bude méně,“ dodal.

Změny jsou například v hlavní ploše parkového náměstí, kde se počet kácených stromů sníží o sedm. Na úkor mlatu se mírně rozšíří trávníková plocha a naopak se zmenší betonová růžice před kostelem, u níž se zachovají dva velké vzrostlé stromy. Platí, že se nebudou kácet stromy před školou, naopak až 12 nových stromů bude vysazeno v lunetě u bývalé trolejbusové točny. Ze stávajících 136 stromů bude zachováno 67, vysazeno bude 108 nových vzrostlejších. Z celkového počtu kácených stromů je 27 ve špatném zdravotním stavu, zbytek ustoupí nutné rekonstrukci plynovodu, změnám výšek uličního profilu a dopravnímu řešení, několik z nich je v kolizi se stavbou. Celkový počet stromů po obnově vzroste ze současných 136 až na 175, což je ještě více, než se původně předpokládalo.

"Projekt obnovy Jiráskova náměstí a Klášterní zahrady v Plzni realizujeme již od roku 2015 ve spolupráci města Plzně s Městským obvodem Plzeň 2 – Slovany, Nadací Proměny Karla Komárka, spolkem Pěstuj prostor, Klášterem dominikánů Plzeň a tamní Masarykovo základní školou Plzeň. Celkové náklady na obnovu náměstí jsou odhadovány až na 160 milionů korun,“ připomněl Pavel Šindelář.

Vizualizace: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24