Studánka vyčistila rybník a už zaplnila koupaliště - FOTKY!

02.08.2018 13:37

Snad první větší revitalizaci od 18. století zažil letos rybník v obci Studánka na Tachovsku. Voda je nyní čistá, hráze zpevněné a tak se rovnou korytem plní i vedlejší koupaliště.

STU7
STU1STU2STU3STU4STU5STU6STU7

Revitalizace obecního rybníku ve Studánce je u konce. Rybník je v obci už od 18. století a za tu dobu prý nikdy nebyl v takovém rozsahu opravován, jak uvedla starostka obce Irena Zapletalová. "Rybník je zjevně původní už z 18. století, jak jsem dohledala v archívu. Nepamatuji si, že by někdy prošel nějakou rekonstrukcí. Terén v okolí je z rašeliny a přítok vody do rybníku byl už dávno nevyhovující. Příroda si holt s námi pohrává. Dále jsme řešili odtok pro napájení koupaliště. Potřebujeme stavbu ze 70.let mít trvale napájenou. Takže dnes jsou na rybníku veškeré objekty nové a sediment odvozen. Je tak krásný, že se lidi chodí koupat i tam. A už se zaplnilo i koupaliště, takže je už plně v těchto horkých dnech využíváno," uvedla Zapletalová.


Cena úpravy rybníka se pohybuje kolem 1.2 mil. korun. "Ale povedlo se nám i získat dotaci z Ministerstva zemědělství v hodnotě 700 tisíc korun, za což jsme rádi," dodala starostka Studánky.

 

M. Sihelská

Foto: archiv obce

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24