QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Studenti potvrdili, že řemeslo má zlaté dno - FOTKY

25.05.2018 11:45

V plzeňském Techmania Science Centru se ve středu vyhlašovali vítězové soutěže Řemeslo má zlaté dno. Zúčastnilo se celkem 36 základních a 15 středních škol.

Hejtman_vítěz_Motorka
Hejtman_vítěz_MotorkaBartošová_Jarní_probuzení_vítězMotorka_Cena_hejtmanaJarní_probuzení_Cena_náměstkyně

Plzeňský kraj vyhlásil soutěž již osmým rokem. Soupeřilo se celkem ve třech kategoriích. První kategorie byla pro žáky 1. – 5. třídy a druhá kategorie pro žáky 6. – 9. třídy ZŠ. Třetí kategorie byla pro žáky 1. – 2. ročníku středních škol. Porota hodnotila celkem 70 výrobků.

Slavnostního předávání cen se zúčastnil hejtman Josef Bernard, jeho náměstkyně Ivana Bartošová a radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Radka Trylčová. Mezi hosty byla také senátorka Milada Emmerová a předseda finančního výboru Zastupitelstva Plzeňského kraje Václav Votava.

„Jsem velmi rád, že alespoň touto formou můžeme podpořit a motivovat mladé a zručné žáky. Právě technické obory jsou tou oblastí, kterou Plzeňský kraj dlouhodobě podporuje, a na takovýchto soutěžích vidíme, že mladí jsou velmi šikovní a tato práce je baví,“ uvedl Josef Bernard při zahájení.

Posílat do soutěže mohli žáci různorodé výrobky např. hračky, suvenýry, oděvní doplňky, vyučovací pomůcky, vybavení do domácnosti apod. Podmínkou bylo vlastnoruční vytvoření výrobku bez pomoci dospělých.

Cenu hejtmana Plzeňského kraje získal Petr Šefl ze SŠ Rokycany za výrobek „Motorka“. Cenu náměstkyně hejtmana pro oblast školství a cestovního ruchu získal Jakub Moravec ze SŠ Kralovice s výrobkem „Jarní probuzení“.

Ocenění bylo předané také studentovi Fakulty elektrotechnické ZČU v Plzni Bc. Zdeňku Frankovi, za práci „Stavba demonstračního synchronního soustrojí“. Jedná se o návrh a výrobu výukového modelu synchronního soustrojí, včetně projektové dokumentace a kompletace soustrojí.

Ceny a diplomy rozdávali zástupci Plzeňského kraje a ocenili i žáky středních škol, jež náš kraj v letošním školním roce úspěšně reprezentovali v mezinárodních nebo celostátních soutěžích odborných dovedností v technických oborech.

V průběhu programu vystoupily děti z Dětského domova Kašperské Hory a Dětského domova Domino Plzeň a o příspěvek se postarala také Techmania Science Center.

Cílem soutěže je popularizovat řemeslné obory a motivovat žáky ke studiu těchto oborů. Současně podporuje u žáků řemeslnou zručnost.

FOTO: Krajský úřad Plzeňského kraje

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24